Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Προδιαγεγραμμένη πορεία για το ΧΑ μέχρι τις εκλογές

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Προδιαγεγραμμένη πορεία για το ΧΑ μέχρι τις εκλογές
«Ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις»
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει την προδιαγεγραμμένη πορεία της μέχρι τις εθνικές εκλογές, και παρά τις κατά καιρούς μικροδιορθώσεις, οδεύει σε υψηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, βάσει των κριτηρίων των «αγορών».
Αν και μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές, για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται, τόσο από τους ξένους, όσο και εγχώριους “opinion financial makers”.
Στο Διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, οι κεντρικοί τραπεζίτες λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκε, βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας ενώ η Βιομηχανική παραγωγή αγγίζει τα χαμηλά 8 ετών.
Έτσι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοικτά ευρωπαϊκά μέτωπα (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και τα παγκόσμια (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, Κρίση στον Περσικό κόλπο), οι αγορές χρήζουν αυξημένης επιφυλακής παρά την προσέγγιση των πρόσφατων ιστορικών υψηλών τους, εναποθέτοντας τις ελπίδες στην επικείμενη σύνοδο των G20, μείωση των εντάσεων.
Η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλά πολλών ετών, με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 1,37% και την 10-ετή πέριξ του 2,48%.
Όμως ο οικονομικός ανορθολογισμός που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις, αφού έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να πληρώνουμε αρνητικά επιτόκια σε σειρά 10-ετών κρατικών τίτλων (Γερμανικά – Γαλλικά – Ελβετικά – Ολλανδικά), ενώ η Ελλάδα με χρέος 355,3 δις (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 4/19), δανείζεται χαμηλότερα από τις ΗΠΑ στην 5-ετια (έστω και σε διαφορετικό νόμισμα).
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο χθες 27/6 μετά από καιρό η 4-δα της αξίας συναλλαγών δεν έχει μόνο τράπεζες, αν και το 33% της συνολικής αξίας συναλλαγών επικεντρώθηκε και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο.
Ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύοντας το 16% των συναλλαγών προσπαθεί να διασπάσει το σημαντικό τεχνικό επίπεδο των 13,20 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα ο ΟΠΑΠ αντιπροσωπεύοντας το 9% των συναλλαγών χωνεύει την αποκοπή μερίσματος.
Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 και 890 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 και 715 μονάδες.
Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2118 και 2082 μονάδες.
Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2200, 2240 και 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2125, 2080, 2050 και 2025 μονάδες.
Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, συνεχίζεται και αυξάνεται, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρήζει όμως προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.
Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών.
Διασφαλίζουμε όμως τις κερδοφόρες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κυλιομένων profit taken σε συνεργασία με τους οικονομικούς μας συμβούλους.
Επισημαίνουμε ότι προσδοκίες και πραγματικότητα συχνά δεν ταυτίζονται απόλυτα, ενώ τα Άλματα (που προεξοφλούνται) από την νέα κυβέρνηση της 7ης Ιουλίου, είναι πολύ δυσκολότερα από τα εφικτά βήματα προς τα εμπρός (που έχουν ήδη τιμολογηθεί)…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης