Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αιχμές Αποστολάκη κατά Ρωσίας: Είναι σημαντικό η Μόσχα να συμμορφωθεί με τη συνθήκη INF

Αιχμές Αποστολάκη κατά Ρωσίας: Είναι σημαντικό η Μόσχα να συμμορφωθεί με τη συνθήκη INF
Με τη συνθήκη INF απαγορεύτηκε η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ., οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς
Την ανάγκη η Ρωσία να συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης INF για τα πυρηνικά τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά τις παρεμβάσεις του στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο στο επίπεδο αμυντικών δαπανών όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού ΝΑΤΟ Readiness Initiative (NRI).
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας.
«Είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ρωσία να παραμείνει συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τα εν λόγω φόρα παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη» είπε ο κ. Αποστολάκης αναφερόμενος στη Ρωσία, ενώ συμπλήρωσε ότι «η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αιχμής στον στρατιωτικό τομέα καθιστά επιτακτική την αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης