Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην Pimco το Pillar 2 δισ. της Eurobank έναντι 100 - 116 εκατ. ή 58% του mezzanine ομολόγου - Θα αποκτήσει Cairo, FPS δηλαδή deal 26 δισ έναντι 500 εκατ

tags :
Στην Pimco το Pillar 2 δισ. της Eurobank έναντι 100 - 116 εκατ. ή 58% του mezzanine ομολόγου - Θα αποκτήσει Cairo, FPS δηλαδή deal 26 δισ έναντι 500 εκατ
Η Eurobank και η BRAVO συμφώνησαν επίσης να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα έργα Cairo (Project Cairo) και Europe (Project Europe)
Έναντι 100-116 εκατ ευρώ ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Pimco απέκτησε τα 2 δισεκ. NPEs στεγαστικά δάνεια του προγράμματος Pillar της Eurobank ενώ το σημαντικότερο είναι ότι ξεκινάει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για deal 26 δισεκ. ευρώ αφού θα αναλάβει και το πρόγραμμα Cairo 7,4 δισεκ. NPEs πάσης φύσεως, την FPS την θυγατρική της Eurobank στην διαχείριση των NPEs και όλα τα προβληματικά δάνεια περί τα 7 δισ που θα μείνουν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
H Pimco εκτιμάται ότι θα καταβάλλει για το deal συνολικά 500 εκατ ευρώ με 550 εκατ ευρώ.
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της η Eurobank για το πρόγραμμα Pillar αναφέρει ότι συμφώνησε την πώληση του 95% ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (Project Pillar), με την Celidoria, νομικό πρόσωπο που έμμεσα ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company (Pimco), έναντι του 58% των mezzanine τίτλων
ή 100 -116 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes) οι οποίες ανέρχονται στα 1,044 δισ. ευρώ, καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης.
Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ή 100 - 116 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου 2019.
Να σημειωθεί ότι η Pimco είναι και μέτοχος με 5% στην Eurobank με 186 εκατ μετοχές και για ορισμένους αποτελεί πλεονέκτημα στην διεκδίκηση των 26 δισεκ. NPEs.
Η Eurobank και η BRAVO συμφώνησαν επίσης να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα έργα Cairo (Project Cairo) και Europe (Project Europe).
Το Project  Cairo αναφέρεται στην πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης μιας τιτλοποίησης ενός μικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 7,4  δισ. ευρώ.
Το Project Europe αναφέρεται στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας Financial Planning Services (FPS), η οποία είναι αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης δανείων και πιστώσεων, το 100% των μετοχών της οποίας κατέχεται επί του παρόντος από τη Eurobank.
Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει αμέσως και θα λήξει την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για τα Projects  Cairo και Europe εντός της περιόδου αυτής.
Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε: «Η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συμφωνία αυτή συνδυάζεται με την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας, με σκοπό να ολοκληρώσουμε τα δύο εναπομένοντα βήματα του σχεδίου μας: την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της κορυφαίας στο χώρο της θυγατρικής μας FPS.
Η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Pimco είναι από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, με περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και υπό διαχείριση 1,76 τρισ. δολάρια (από τον Μάρτιο του 2019).
H Pimco είναι διαχειριστής μέσω των funds που έχει Celidoria & Bravo είναι funds της Pimco.
Η μεγάλη σημασία του deal είναι πως εξυγιαίνεται ο ισολογισμός της Eurobank διότι τα δάνεια αυτά μεταβιβάζονται, δεν ανατίθεται απλώς η διαχείρισή τους.
Και τα χαρτοφυλάκια αντιστοιχούν στα 2/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία μειώνονται κατά 10 δισ. στο τέλος του 2019 και διαμορφώνουν το NPE ratio στο 16%.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 30 Μαΐου 2019

Οι 3 επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα 26 δισεκ. και ο ρόλος της Pimco (δείτε εδώ)

Τρεις είναι οι επενδυτές που πέρασαν στην δεύτερη φάση - short list - της Eurobank για την υποβολή προσφορών για τα NPEs έως 26 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank ουσιαστικά διαθέτει για διαχείριση σχεδόν 26 δισεκ. και ποντάρει ότι θα λάβει περίπου 480 με 500 εκατ ευρώ.
Στον δεύτερο γύρο ή στην short list πέρασαν 3 υποψήφιοι
Fortress
Pimco
Elliot – Bain ενώ εκτός έμεινε η Lone Star.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Pimco είναι και μέτοχος με 5% στην Eurobank με 186 εκατ μετοχές και για ορισμένους αποτελεί πλεονέκτημα στην διεκδίκηση των 26 δισεκ. NPEs.
Ως προς τα NPEs να σημειωθεί ότι η Eurobank
-πουλάει 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια ή πρόγραμμα Pillar.
-Τιτλοποιεί 7,24 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάσης φύσεως
-Πουλάει την FPS την εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Συνολικά μαζί με τα NPEs που ήδη διαθέτει η Eurobank ο πλειοδότης θα αναλάβει να διαχειριστεί έως 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Επίσης και με βάση εκτιμήσεις για το Pillar η Eurobank θα μπορούσε να λάβει 100 εκατ ευρώ.
Για το Cairo με αξία 260 εκατ για το mezzanine bond 1 δισεκ. ευρώ περίπου ο επενδυτής θα πληρώσει 50-55 εκατ ευρώ
Για την FPS την εταιρία διαχείρισης θα μπορούσε να λάβει 330 με 350 εκατ ευρώ.
Συνολικό άθροισμα 100 εκατ + 50 με 55 εκατ + 330 με 350 εκατ = 480 με 500 εκατ ευρώ.
Άρα η Eurobank προσδοκάει ότι θα λάβει περίπου 480 με 500 εκατ ευρώ από το deal με τα NPEs.
Οι τελικές δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν τέλη Ιουλίου ή το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης