Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

UBS, Nomura, Bank of New York Mellon: Το reality check της Ελλάδος θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά όχι άλμα

UBS, Nomura, Bank of New York Mellon: Το reality check της Ελλάδος θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά όχι άλμα
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κλείσει μια 5ετία χωρίς να έχουν αντλήσει σημαντικά νέα κεφάλαια αλλά και χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογο εσωτερικό κεφάλαιο.
Το reality check o έλεγχος της πραγματικότητας θα ξεκινήσει λίγους μήνες μετά τις εκλογές όπου οι δανειστές θα αξιολογήσουν την οικονομική πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ, οι αγορές θα αξιολογήσουν εάν οι προσδοκίες εναρμονίζονται με την πραγματικότητα και οι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τι πραγματικά από τις προεκλογικές εξαγγελίες μπορεί να υλοποιηθεί.
Σε ερώτηση που έθεσε το bankingnews σε UBS, Nomura και Bank of New York Mellon για το τι περιμένουν την μετεκλογική περίοδο προκύπτουν τα εξής
«η κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να σφραγίσει μια περίοδο όπου η Ελλάδα δεν θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές.
Θα υπάρχει θετικότερο κλίμα κατά την πάροδο των Eurogroup.
Στην αρχή εύλογα οι συστάσεις στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει θα είναι αυστηρές αλλά το βασικό σενάριο θέλει ότι με την πάροδο ορισμένων Eurogroup θα αρχίζει να χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης των ευρωπαίων με τον νέο υπουργό οικονομικών.
Σε γενικές γραμμές το reality check δεν θα έχει αρνητικές εκπλήξεις.
Δεν είναι άγνωστο ότι ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί στην Ελλάδα.
Δεν είναι άγνωστο ότι εάν η νέα κυβέρνηση φέρει μέτρα που θα μειώνουν τα έσοδα θα ζητηθούν ισοδύναμα ή άλλες παρεμβάσεις που να ισοσκελίζουν την απώλεια εσόδων.
Δεν είναι άγνωστο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% δεν θα μειωθεί γιατί το πλεόνασμα συνδέεται με το χρέος.
Ο βασικός λόγος λοιπόν που οι ευρωπαίοι δεν μειώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ότι έτσι διασφαλίζουν ότι το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Αυτό που αναμένουν οι επενδυτές είναι όχι άλματα αλλά βήματα προς τα εμπρός και αυτό θα φανεί με τον προϋπολογισμό 2020 που θα ανακοινωθεί Οκτώβριο 2019.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι
1)Με επενδυτικούς όρους τα ελληνικά assets ήδη έχουν σημειώσει σημαντικά ράλι και οι αποτιμήσεις προεξοφλούν θετικές εξελίξεις.
Ωστόσο μεγάλο μέρος των μελλοντικών αισιόδοξων νέων έχουν προεξοφληθεί.
2)Ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί ίσως να είναι και αρνητικός οπότε παροχές με κοινωνικό πρόσημο θα ήταν δύσκολο να δούμε.
3)Η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις θα συνδυαστεί με νέα ισοδύναμα μέτρα
4)Υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα σε βάθος μηνών θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και το χρηματιστήριο εφόσον ευνοήσουν οι κεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώριμη αγορά.
5)Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης είναι το ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης.
Οι τράπεζες έχουν ακόμη μια 2ετία εσωστρέφειας πριν ξεκινήσουν ενεργά να συμμετέχουν στην ανάκαμψη της Ελλάδος.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κλείσει μια 5ετία χωρίς να έχουν αντλήσει σημαντικά νέα κεφάλαια αλλά και χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογο εσωτερικό κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης