Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Για 7 μήνες κρύβουν από 1.500.000 συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά με τον επανυπολογισμό των μειωμένων συντάξεων

Για 7 μήνες κρύβουν από 1.500.000 συνταξιούχους τα εκκαθαριστικά με τον επανυπολογισμό των μειωμένων συντάξεων
Παρέμβαση στον ΕΦΚΑ του Συνηγόρου του Πολίτη
Για 7 μήνες η κυβέρνηση κρύβει σε περισσότερους από 1.500.000 συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου –που μένει ανενεργός και η όποια μείωση καταγράφεται ως προσωπική διαφορά- χωρίς να αποστέλλονται τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα για τα ποσά  της σύνταξης.
Ωστόσο, με βάση το νόμο οι συνταξιούχοι έπρεπε  από τη 1η-1-2019 λάβουν εκκαθαριστικό με την προσωπική διαφορά σε κουτάκι, εφόσον έχουν παγώσει η μειώσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις γνωστοποίησης των εκκαθαριστικών και ο ΕΦΚΑ αρνείται να τα αποστείλει, επικαλούμενος με εσωτερικό έγγραφο  ότι «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων».
Στο θέμα παρενέβει και ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από προσφυγές συνταξιούχων, ο οποίος εξετάζει μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε, σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016.
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με έγγραφο που απευθύνει, προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες, υποστηρίζει ότι εναπόκειται στη διακριτική της ευχέρεια να εκδώσει ή όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Ο Συνήγορος του πολίτη υποστηρίζει ότι κάθε συνταξιούχος έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια στοιχεία ελήφθησαν υπ’ όψιν και με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός της δικής του σύνταξης. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις τηρείται η αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης και διασφαλίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των ασφαλισμένων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να γίνει άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης.
Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, «ο επανυπολογισμός σε όλα τα στάδια για κάθε ασφαλισμένο διενεργείται και αποτυπώνεται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα. Στην περιγραφή της διαδικασίας δεν συμπεριλαμβάνεται η έκδοση εκτελεστής διοικητικής πράξης από ασφαλιστικά όργανα, εάν δε ο νομοθέτης ήθελε να ισχύει αυτή η διαδικασία, θα το όριζε ρητά».
Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2019, δηλαδή εδώ και ένα 7μηνο κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων και αυτά δεν αναρτώνται.
Για τις συντάξεις του 2019 εκκαθαριστικά - ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλο η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.
Υπενθυμίζεται ότι για περίπου 620.000 άτομα ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση, δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης