Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ ο Παναγιωτάκης - Εφιαλτικά τα σενάρια πώλησης πακέτων λιγνιτικών μονάδων

tags :
Υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ ο Παναγιωτάκης - Εφιαλτικά τα σενάρια πώλησης πακέτων λιγνιτικών μονάδων
Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά επιζήμια στρατηγική.
(upd) Εφιαλτικά για τη ΔΕΗ χαρακτήρισε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Μ. Παναγιωτάκης τα σενάρια πώλησης πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ή και ακόμα την πώληση παραγωγής από τέτοιες μονάδες, μιλώντας στην ετήσια Γ.Σ της επιχείρησης.
Ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εφόσον η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και σημείωσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση αλλά θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε κουφάρι.
Είπε ακόμη ότι αν πουληθεί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια από την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης και ότι δεν έχει λογική να μπει στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ αφού έχουν πουληθεί περιουσιακά της στοιχεία.
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές ελπίζουν να αποτύχει για να υλοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να πάρουν και νερά.
Ανέλυσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, την προοπτική διατήρησης της ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του δημοσίου και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να μην επιβαρύνεται καταρχήν με όλες τις δυσλειτουργίες μιας εταιρείας δημόσιου χαρακτήρα και κατά δεύτερο λόγο να μην σηκώνει όλα τα βάρη της απελευθέρωσης της αγοράς.
Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού, ούτε είναι καυτή πατάτα, αλλά παραδέχτηκε ότι έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν.
«Όταν ακούω επιχειρηματίες, να λένε ότι προς Θεού δεν πρέπει να πάθει τίποτα η ΔΕΗ, τότε πραγματικά φοβάμαι» είπε και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και δεν πρέπει, για παράδειγμα να λογίζεται στο μερίδιό της το 6% της αγοράς που είναι το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ και το οποίο επιβαρύνει τη ΔΕΗ 200 εκατ. ετησίως.
Η ΔΕΗ είπε, «είναι φορέας ανάπτυξης και συνεχίζει να πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 790 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey το οποίο θα αποδώσει καρπούς.
Επανέλαβε, ότι η ΔΕΗ περιμένει με αγωνία ένα σήμα από τις Βρυξέλλες για την ένταξη της Πτολεμαΐδας 5 στα ΑΔΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΒΙΚΕΝ, που όπως είπε, προσέφυγε κατά των ΑΔΙ, στη Γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν.
«Οι Έλληνες βιομήχανοι ξέρουν πόσο τους έχουμε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και τώρα, και τους στηρίζουμε όχι για να έχουν υπερκέρδη αλλά για να έχουν ανταγωνιστικότητα.
Ποιον πυροβολούν, τα πόδια τους; Αυτές οι ενέργειες είναι τουλάχιστον άστοχες».
Ο κ. Παναγιωτάκης απέφυγε να μιλήσει για τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, οπ οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της επιχείρησης των προηγούμενων ετών, άσκησε κριτική στην ΡΑΕ για τη στάση της απέναντι στη ΔΕΗ και τόνισε ότι τα 5,5 δις. περικοπών στους μισούς των εργαζομένων από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν ωφέλησαν τελικώς του ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και όχι τη ΔΕΗ.
«Θα αντισταθούμε σε κάθε προοπτική πώλησης της ΔΕΗ» κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.

Όπως μετέδιδε το bankingnews.gr

Σχεδιάζεται η χρήση των εσόδων της χαμηλής τάσης του οικιακού ρεύματος ως εξασφάλιση για γενναία αναδιάρθρωση στα 4 δισ δάνεια της ΔΕΗ


Ενώ στο τραπέζι έχουν βρεθεί εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον της ΔΕΗ με επίκεντρο την χρηματοοικονομική θέση του ομίλου και την αντιμετώπιση των ζημιών και του υψηλού χρέους σχεδόν 4 δισεκ. ένα νέο σχέδιο φαίνεται ότι επεξεργάζονται θεσμικοί παράγοντες ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Το βασικό σχέδιο της πρότασης είναι να μην πωληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες που είναι το πιο ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και οι λιγνιτικές ελλείψει πραγματικού ενδιαφέροντος να μετατρέπονταν σε μονάδες με λειτουργία φυσικού αερίου.
Προφανώς και οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι μεγάλες αλλά δεν είναι εξωπραγματικές.
Μια πρόταση που είχε εξεταστεί ήταν να πωληθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις λιγνιτικές έναντι 600 με 700 εκατ και έτσι να μειωνόταν και ο δανεισμός της ΔΕΗ.
Η λύση αυτή μπορεί να μην είναι η πιο συμφέρουσα για την ΔΕΗ.
Η νέα πρόταση είναι η εξής.
Να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα της χαμηλής τάσης δηλαδή του οικιακού ρεύματος ως εξασφάλιση ώστε να υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση δανείων και νέα χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι η χαμηλή και μεσαία τάση έχουν 238 χιλ χιλιόμετρα καλωδίωσης.
Το συνολικό χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,2 δισεκ. λήγουν σε 2 με 5 χρόνια.
Η ΕΤΕΠ έχει χορηγήσει 1,5 δισεκ. τα ομολογιακά ανέρχονται σε 2,15 δισεκ. ενώ τα συνολικά δάνεια – χωρίς ομολογιακά – ανέρχονται σε 1,8 δισεκ.
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι μια γενναία αναδιάρθρωση και ταυτόχρονη νέα χρηματοδότηση.
Ήδη η τιλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων έχει δρομολογηθεί ύψους 2,2 δισεκ. με στόχο να αντληθούν περί τα 470 με 500 εκατ ευρώ.
Πιθανότατα η Pimco να καλύψει τα 500 εκατ της τιτλοποίησης.
Η Qualco να σημειωθεί ότι πήρε το πράσινο φως για την ανανέωση της σύμβασης στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Άρα από την τιτλοποίηση συγκεντρώνονται 500 εκατ στους προσεχείς 1 με 2 μήνες και εφόσον προχωρήσει η χρήση ως εξασφάλιση των εσόδων από το οικιακό ρεύμα θα έλυνε εφάπαξ τα προβλήματα με τις τράπεζες, θα μειωνόταν ο τραπεζικός δανεισμός και η ΔΕΗ να χρηματοδοτείτο εκ νέου.
Όλα αυτά προϋποθέτουν πέραν από την πολιτική απόφαση ότι η ΔΕΗ δεν θα πουλήσει υδροηλεκτρικές μονάδες και θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στις λιγνιτικές.
Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά επιζήμια στρατηγική... η ΔΕΗ θα χάσει ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλής προστιθέμενης αξίας και ταυτόχρονα οι ξένοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα χρειαστεί να συνεργαστούν - ίσως - και με έλληνες επενδυτές που θα παίζουν τον ρόλο του δευτεραγωνιστή.
Ένα τέτοιο σκηνικό δεν ενθουσιάζει τους έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης