Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας θα «διασώσει» 1,2 τρισ. δολάρια για την παγκόσμια οικονομία

G20: Μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας θα «διασώσει» 1,2 τρισ. δολάρια για την παγκόσμια οικονομία
Οι θετικές συνέπειες μίας συμφωνίας Trump – Xi για την παγκόσμια οικονομία
Τη θετική επίδραση που θα έχει για την παγκόσμια οικονομία μία συμφωνία σε θέματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο περιθώριο της Συνόδου των G20 εξετάζει σε εκτενή ανάλυσή του το Bloomberg.
Βάσει των μετρήσεων που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία το ποσό των 1,2 τρισ. δολαρίων, ένα ποσό που θα «σωθεί» εάν υπάρξει συμφωνία.
Οι ηγέτες ΗΠΑ (Donald Trump) και Κίνας (Xi Jinping) θα συναντηθούν στην Οσάκα της Ιαπωνίας κατά τη διήμερη σύνοδο των G20, η οποία ξεκινά στις 28 Ιουνίου 2019.

Μια επανάληψη της συνάντησης Trump-Xi όπως αυτή που έγινε στους G20 στο Μπουένος Άιρες στα τέλη του 2018 θα μπορούσε να σημαίνει μια χαλάρωση των εντάσεων.
Οι δασμοί θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αναμονή και ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei θα μπορούσε να «αναπνεύσει» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Αντιθέτως, ένα λάθος θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ένα τέτοιο γεγονός, σε συνδυασμό με μια μεγάλη πτώση της αγοράς, θα μπορούσε να «αφαιρέσει» $ 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2021, με βάση τους υπολογισμούς του οικονομολόγου του Bloomberg Dan Hanson.
Αν και δεν αρκεί για να προκαλέσει ύφεση, αυτό θα ωθήσει την ανάπτυξη πίσω στο χαμηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη οικονομική κρίση.
Οι εταιρείες Dell, Intel, Corp. και Microsoft Corp. έχουν αντιταχθεί σε όλους τους προτεινόμενους δασμούς για φορητούς υπολογιστές και tablet, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές καθώς και θα βλάψουν τις μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτούς και στους κατασκευαστές που τα κάνουν.
Ο Rick Muskat, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υποδημάτων Deer Stags Concepts της Νέας Υόρκης, προειδοποίησε πρόσφατα μια ομάδα αμερικανικών εμπορικών υπαλλήλων ότι μπορεί να χρειαστεί να απολύσει μερικούς από τους 35 υπαλλήλους του ή ακόμα και να κλείσει την εταιρεία επειδή η οικογενειακή επιχείρηση του δεν θα μεταφέρει γρήγορα την παραγωγή εκτός της Κίνας.
Ακόμη και αν ο Trump και ο Xi επιμείνουν στους δασμούς που ισχύουν στα τρέχοντα επίπεδα,  η ζημία στην κινεζική, την παγκόσμια και την παγκόσμια ανάπτυξη είναι ήδη σημαντική.
Μια ανάλυση από τους οικονομολόγους του Bloomberg Maeva Cousin και Tom Orlik δείχνει ότι για τις χιλιάδες κατηγορίες κινεζικών προϊόντων που είδαν δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Ιούλιο του 2018, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν 26% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Εκτός από την άσκηση πιέσεων στην Κίνα, οι δασμοί μπορεί επίσης να έχουν ένα άλλο αποτέλεσμα: Μείωση της ελκυστικότητας της παραγωγής στην Κίνα.
«Από την οπτική της Κίνας, δεν είναι καλό», δήλωσε ο Trump σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση «επειδή όλες αυτές οι εταιρείες που πληρώνουν δασμούς μετακινούνται στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Ασίας».
Το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι πωλήσεις προϊόντων στα οποία έχουν υποβληθεί δασμοί αυξήθηκαν κατά 30% στην Ταϊβάν, πάνω από 20% στο Βιετνάμ και κατά 17% στη Νότια Κορέα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μετατοπίζονται.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα είδαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών εξαρτημάτων να επιταχύνουν καθώς η τελική συναρμολόγηση μεταφέρθηκε από την Κίνα στις αγορές τους.
Την ίδια περίοδο, το Βιετνάμ είδε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις επίπλων.

Υπάρχουν αποδείξεις άλλων αποπροσανατολισμών και εκτροπών.
Οι εισαγωγές τηλεοράσεων από την Κίνα, οι οποίες δεν υπόκεινται σε δασμούς, έχουν αυξηθεί, ενώ οι εισαγωγές τιμολογούμενων τηλεοπτικών εξαρτημάτων έχουν πέσει κατά πολύ.
Παρόμοια τάση είναι εμφανής και στις εισαγωγές τιμολογημένων και μη τιμολογούμενων κατηγοριών οθονών υγρών κρυστάλλων.

Οι λύσεις αφθονούν.
Η συντριπτική εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού αγωνίζονται να προσαρμοστούν.
Στις τιμολογούμενες κατηγορίες, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ από άλλες χώρες έχουν αυξηθεί, αλλά όχι σχεδόν εξ ολοκλήρου για να αντισταθμίσουν την πτώση της κινεζικής προσφοράς.
Δεν είναι μεγάλη έκπληξη.
Ακόμη και σχετικά απλά προϊόντα, όπως τα ρούχα, πρέπει να παράγονται σύμφωνα με απαιτητικές προδιαγραφές, προκειμένου να ικανοποιούν τις ανάγκες των αγοραστών των ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν.
Τα μέτρια κέρδη για τις τρίτες χώρες όσον αφορά τις εξαγωγές των τιμολογούμενων κατηγοριών πρέπει να εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο του χτυπήματος από τη διατάραξη και από την ασθενέστερη ζήτηση της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ένα ανησυχητικό σημάδι: Οι χώρες με υψηλό βαθμό έκθεσης στον εμπορικό πόλεμο δεν αντιμετώπισαν απλώς την πτώση των εξαγωγών, αλλά είδαν πτώση στις κεφαλαιακές δαπάνες και στην απασχόληση στη μεταποίηση.
Οκτώ από τις 10 πιο εκτεθειμένες οικονομίες παρουσίασαν μείωση της αύξησης κεφαλαίων από το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Οι χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν επιβαρύνουν μόνο την ανάπτυξη σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Είτε συμβαίνει στη διάρκεια της Συνόδου των G-20, είτε σε μεταγενέστερη ημερομηνία, εάν ο Trump και ο Xi παραμείνουν επικεντρωμένοι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Από αυτή τη συμφωνία θα ωφεληθούν και οι δύο πλευρές, ενώ ζητούμενο είναι και μία πιο ανοικτή κινέζικη αγορά, στην οποία θα υπάρχει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Στην Κίνα, οι μεταρρυθμιστές θα θεωρούσαν το βραχυπρόθεσμο κόστος ως τιμή που αξίζει να πληρώσει για μια μακροπρόθεσμη αύξηση της απόδοσης.
Εάν η διαπραγμάτευση επεκταθεί για να εξετάσει τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά ζητήματα, μια συμφωνία φαίνεται πιο δύσκολο να γίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης