Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Τα αρνητικά επιτόκια υπονομεύουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη

Scope: Τα αρνητικά επιτόκια υπονομεύουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη
Έκθεση της Scope για τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη 
Η ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων στις κεφαλαιαγορές υπονομεύει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, επικαλούμενη τον «εφησυχασμό» που προκαλεί στις κυβερνήσεις το ανύπαρκτο ή πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το ήμισυ (αξίας 4,3 τρισεκ. ευρώ, έναντι 3,3 τρισεκ. τον περασμένο Ιανουάριο) των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων διαπραγματεύεται πλέον με αρνητική απόδοση, καθώς αποτελούν τα αποκαλούμενα «ασφαλή» περιουσιακά στοιχεία εν μέσω αβεβαιότητας.
«Αυτό έχει μικτές συνέπειες για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωζώνης.
Μια άμεση συνέπεια είναι ότι αυτό μειώνει την πίεση στα πιο χρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, για τα οποία οι πληρωμές τόκων αντιπροσωπεύουν σημαντικό κόστος.
Ακόμη και οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση είναι πλέον σε θέση να δανείζονται με κόστος σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,4% για την Ισπανία και στο 2,5% για την Ελλάδα -10ετή ομόλογα.
Ο κίνδυνος είναι ότι, ενώ τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια μειώνουν το κόστος της αναχρηματοδότησης, τα οφέλη θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος.
Αυτό διότι προκαλείται αυξημένος εφησυχασμός σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω μεταρρυθμιστικές ενέργειες, η νομισματική ένωση ενδέχεται να βιώσει δυσκολίες στην αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής κρίσης.
Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των 10ετών της Ιταλίας που φθάνουν μόλις λίγο πάνω από το 2%, ενδέχεται να μειώσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιφέρει την απαιτούμενη μετριοπάθεια στα τρέχοντα σχέδια δημοσιονομικής επέκτασης, προκειμένου να βελτιώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας μεσοπρόθεσμα και να στηρίξει την εμπιστοσύνη της αγοράς σταθερότητα του χρέους», σχολιάζεται.
«Αυτός ο εφησυχασμός σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι περισσότερο από ένα θεωρητικό ζήτημα, δεδομένου του ολοένα και πιο κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου στην Ευρωζώνη».
Επιπλέον, «οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των κυριότερων εμπορικών εταίρων της, η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Ελλείψει διαρθρωτικών προσπαθειών και προσπαθειών μεταρρύθμισης της διοίκησης, το επίκεντρο είναι η ΕΚΤ. (…)
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται χωρίς αναγκαστικά να εισέρχεται σε ύφεση. (…)
Τα χαμηλά επιτόκια δεν υποστηρίζουν από μόνα τους μια πιο φωτεινή προοπτική», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης