Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ιταλίας στο +0,1% το 2019

tags :
Standard & Poor's: Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ιταλίας στο +0,1% το 2019
H ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις +0,1% το 2019, από +0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση
Στη σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019 προχώρησε η Standard & Poor's, σε ανάλυσή για την οικονομία της Ευρωζώνης με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2019.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις +0,1% το 2019, από +0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% το 2019 και 1,3% το 20120.
«Γερμανία και Ιταλία θα υποαποδώσουν λόγω της εξάρτησής τους από την εξωτερική ζήτηση για την ανάπτυξη», τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Στο α΄τρίμηνο του 2019 η ιταλική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,1%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Την ώρα που συνεχίζεται η κόντρα με τις Βρυξέλλες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της ιταλικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ιταλία διορία μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να προβεί σε αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασής της, που επικαλείται το Reuters.
Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το 2019 και το 2020, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου το άνοιγμα πειθαρχικής διαδικασίας σχετικά με το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.
Η διαδικασία, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση στις 8-9 Ιουλίου, θα μπορούσε να εξαναγκάσει την Ιταλία να συσφίξει γρήγορα τη δημοσιονομική της πολιτική, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, όταν κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον κράτους - μέλους, η Κομισιόν μπορεί να καθορίσει αυστηρές προθεσμίες.
Η συντομότερη πιθανή προθεσμία θα μπορούσε να είναι τρεις μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρώμη θα πρέπει να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες σκέφτονται να παραχωρήσουν στην Ιταλία έξι μήνες για να αντιμετωπίσει τα πιο επείγοντα ελλείμματα, σύμφωνα με τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης