Νευρικότητα στην Ασία με φόντο την κόντρα Fed - Trump - Στο -0,5% ο Nikkei 225

Νευρικότητα στην Ασία με φόντο την κόντρα Fed - Trump - Στο -0,5% ο Nikkei 225
Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές της Ασίας, μετά τη χθεσινή πτώση στη Wall Street, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, αντιστέκεται στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια της ομοσπονδιακής κρατικής τράπεζας. 
H προσοχή στρέφεται πλέον στη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, με τα μεγάλα ζητήματα της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και της γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ - Ιράν, να παραμένουν ανοικτά.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε πτώση 0,51% στις 21.086 μονάδες.
Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε πτώση 0,40% στις 1.537,24 μονάδες.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρούσε 0,14% στις 2.977 μονάδες.
Ο Αsia Dow υποχωρούσε 0,3% στις 3.303 μονάδες.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) δεν επηρεάζεται από τη βραχυπρόθεσμη πολιτική πίεση, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, απαντώντας έτσι στις αναφορές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council on Foreign Relations), υπογράμμισε πως το Κογκρέσο επέλεξε «να μονώσει τη Fed με αυτό τον τρόπο» λόγω των ζημιών που συχνά προκύπτουν όταν η νομισματική πολιτική στρέφεται στα βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα.
«Οι κεντρικές τράπεζες σε μεγάλες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, έχουν παρόμοια ανεξαρτησία», σημείωσε.
Ο κ. Powell επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με χαμηλή ανεργία και ετήσιο πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξετάζουν το αν η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο και άλλα ζητήματα υποστηρίζει μια υπόθεση μείωσης των επιτοκίων.
«Πολλοί συμμετέχοντες στην FOMC κρίνουν ότι η υπόθεση για μια κάπως πιο ευνοϊκή πολιτική έχει ενισχυθεί.
Αλλά έχουμε επίσης κατά νου ότι η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε κανένα σημείο.
Κάτι τέτοιο θα πρόσθετε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προοπτικές.
Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τα οικονομικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.

Άλμα 2% στο πετρέλαιο λόγω Ιράν και αυξημένων αποθεμάτων - Στα 59 δολ. το αργό

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στις ασιατικές αγορές, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμών στην διάρκεια περίπου ενός μήνα.
Τα στοιχεία έδειξαν μία απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 65,97 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 59,08 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS