Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Τσόπελας (McKinsey): Στα σύνορα υπάρχουν πολλά λεφτά που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας

tags :
Γ. Τσόπελας (McKinsey): Στα  σύνορα υπάρχουν πολλά λεφτά που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας
Διευκρίνισε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται  επιπλέον 22 δισ. ευρώ σε  επενδύσεις
Θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο επικεφαλής της McKinsey Γιώργος Τσόπελας  μιλώντας από το βήμα του 9ου ετήσιου συνεδρίου  της Capital Linik λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  περάσαμε τον κάβο μετά από  οκτώ χρόνια  κρίσης ενώ η κατάρρευση της οικονομίας προήλθε από την καθίζηση της κατανάλωσης  και την πτώση των επενδύσεων.
Ο  επικεφαλής McKinsey «ζέστανε»  πολύ γρήγορα  το ακροατήριο  λέγοντας  ότι στα σύνορα υπάρχουν πολλά  χρήματα τα οποία  θέλουν να επενδύσουν  στη χώρα μας.  
Διευκρίνισε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται  επιπλέον 22 δισ. ευρώ σε  επενδύσεις για να φθάσουμε τα 44 δισ. ευρώ  σε ετήσια βάση όταν την περίοδο  2004- 2008  ήταν στα 55 δισ. ευρώ.
Τα  Funds  χτυπούν τη πόρτα  της  Ελλάδας  και  δηλώνουν ότι θέλουν  δύο απλά  και βασικά  πράγματα για να  κάνουν  επενδύσεις.
Το πρώτο είναι  η σταθερότητα  και το δεύτερο  η απόδοση  των κεφαλαίων τους.
Ο κ  Γιώργος Τσόπελας  διευκρίνισε στο  bankingnews ότι  η εγχώρια  επιχειρηματική κενότητα  είναι πρόθυμη και «ανοικτή» στην είσοδο επενδυτών  στις  εταιρείες τους   
Υπογράμμισε ότι τα  μακροοικονομικά μεγέθη  τα οικονομίας  έχουν βελτιωθεί  αισθητά και ο σημερινός της στόχος είναι αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων  για να επανέλθει  το ΑΕΠ  στα πρό κρίσης επίπεδα.
Οι  ρυθμοί  ανάπτυξης στα  επίπεδα  του 1,5% και 2%  δεν  είναι ικανοί  να  φέρουν  γρήγορα  αποτελέσματα χωρίς επενδύσεις  
Στο ενδεχόμενο η ελληνική   οικονομία  να κινηθεί  με αυτούς τους ρυθμούς θα απαιτηθούν  14 χρόνια  για   επανέλθει το ΑΕΠ  στα  προ κρίσης επίπεδα.
Στην περίπτωση που οι ρυθμοί  ανάπτυξης ανέλθουν στο 2,8%  θα απαιτηθούν 10 χρόνια  και με ρυθμούς ανάπτυξης  στο  5,6%  θα μειωθεί ο χρόνος   στα πέντε χρόνια.
Η λύση  είναι  να αλλάξει  το μοντέλο της  οικονομίας και να τροφοδοτείται η αύξηση  του ΑΕΠ  σε ποσοστό 30%  από επενδύσεις  για να  κερδίσουμε τον χαμένο  χρόνο.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης