Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 30/6 οι υπογραφές για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βιετνάμ

Στις 30/6 οι υπογραφές για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βιετνάμ
Στις 30 Ιουνίου στο Ανόι, υπογράφεται διπλή εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βιετνάμ
Αποφάσεις σχετικά με την υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ -συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) και συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων (IPA)- εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, γεγονός που χαιρέτισε η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Και οι δύο συμφωνίες προβλέπεται πως θα υπογραφούν στις 30 Ιουνίου 2019 στο Ανόι.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, η ΣΕΣ μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ είναι η πιο φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που έχει συναφθεί ποτέ με μια αναπτυσσόμενη χώρα.
Προβλέπει την σχεδόν πλήρη (99%) κατάργηση των τελωνειακών δασμών μεταξύ των δύο τμημάτων.
Το 65% των δασμών για τις εξαγωγές της ΕΕ προς το Βιετνάμ θα εξαφανιστεί μόλις τεθεί σε ισχύ η ΣΕΣ, ενώ το υπόλοιπο θα σταδιακά καταργηθεί σταδιακά για περίοδο έως 10 ετών.
Όσον αφορά τις βιετναμέζικες εξαγωγές προς την ΕΕ, το 71% των δασμών θα εξαφανιστεί κατά την έναρξη ισχύος, ενώ το υπόλοιπο θα καταργηθεί σταδιακά για περίοδο έως 7 ετών.
Η ΣΕΣ θα μειώσει επίσης πολλούς από τους υφιστάμενους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο με το Βιετνάμ και θα ανοίξει τις υπηρεσίες του Βιετνάμ και τις αγορές δημοσίων συμβάσεων σε εταιρείες της ΕΕ, ενώ η δεύτερη συμφωνία θα ενισχύσει την προστασία των επενδύσεων της ΕΕ στη χώρα.
Ως μία από τις διμερείς συμφωνίες "νέας γενιάς", η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ περιέχει επίσης σημαντικές διατάξεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την απελευθέρωση των επενδύσεων και την αειφόρο ανάπτυξη.
Όσον αφορά την τελευταία πτυχή, η ΣΕΣ περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των βασικών προτύπων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (για παράδειγμα σχετικά με την ελευθερία ένταξης σε ανεξάρτητα συνδικάτα και την απαγόρευση της παιδικής εργασίας) και συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος ή την προστασία της βιοποικιλότητας .
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012 και ολοκληρώθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2015.
Ωστόσο, η επίσημη σύναψη της συμφωνίας καθυστέρησε με την εκκρεμή γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της σχετικά με τη σύναψη της ΣΕΣ ΕΕ-Σιγκαπούρης.
Μετά τη γνωμοδότηση του Συνεδρίου που εκδόθηκε τον Μάιο του 2017, η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει δύο χωριστές συμφωνίες:

- μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, η οποία περιλαμβάνει τομείς αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ και συνεπώς απαιτεί μόνο την έγκριση του Συμβουλίου και τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ.

- μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων, η οποία, λόγω του κοινού χαρακτήρα αρμοδιότητάς της, θα πρέπει επίσης να περάσει από τις σχετικές εθνικές διαδικασίες επικύρωσης σε όλα τα κράτη μέλη πριν τεθεί σε ισχύ. Ως εκ τούτου, ο χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή της εν λόγω πράξης αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στον Σύνδεσμο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μετά τη Σιγκαπούρη, με το εμπόριο αγαθών αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως και σχεδόν 4 δισ. όσον αφορά τις υπηρεσίες.
Ενώ τα επενδυτικά αποθέματα της ΕΕ στο Βιετνάμ παραμένουν μέτρια και ανέρχονται σε 8,3 δισ. ευρώ το 2016, ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών εταιριών εγκαθιδρύει εκεί για να δημιουργήσει ένα κέντρο για την εξυπηρέτηση της περιοχής του Μεκόνγκ.
Οι κύριες εισαγωγές στην ΕΕ από το Βιετνάμ περιλαμβάνουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, είδη ένδυσης και προϊόντα διατροφής
Η ΕΕ εξάγει κυρίως προϊόντα του Βιετνάμ, όπως μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών, χημικά προϊόντα και γεωργικά προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης