Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σαφές μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Θα χάσετε τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400 - Erdogan: Ούτε βήμα πίσω

tags :
Σαφές μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Θα χάσετε τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400 - Erdogan: Ούτε βήμα πίσω
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να πετά ή να συμμετέχει στην παραγωγή των F35 λένε οι ΗΠΑ
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρο Erdogan ότι στην περίπτωση που αποκτήσουν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S -400, θα χάσουν τα αμερικανικά μαχητικά F35 στέλνει η Ουάσινγκτον.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να πετά ή να συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών F-35, αν η Άγκυρα αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Δεν θα ασχολούνται με το σύστημα των F-35, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα F-35 να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν από κάποιον στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτό το ρωσικό σύστημα» υποστήριξε η Kay Bailey Hutchison απεσταλμένη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Erdogan: Ούτε βήμα πίσω

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται λίγο ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος.
«Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» είπε μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος του ο Erdogan, υποστηρίζοντας ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα αρχίσει «τον επόμενο μήνα».
«Η Τουρκία δεν θα διαπραγματευθεί με καμία χώρα, δεν θα ζητήσει άδεια και ακόμη λιγότερο δεν θα σκύψει μπροστά στις πιέσεις όταν θέλει να απαντήσει στις ανάγκες της στον τομέα ασφαλείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όλα κρίνονται στη συνάντηση Erdogan – Trump στη G20

Η έκβαση της υπόθεσης αυτής θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου G20 στις 28 - 29/6 οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.
Το ερώτημα είναι αν οι δύο πλευρές θα επιμείνουν στις θέσεις τους, με την μεν Τουρκία να λέει ότι η υπόθεση των S-400 είναι τελειωμένη και δεν υπάρχει πισωγύρισμα και με τις δε ΗΠΑ να προειδοποιούν ακόμα και με οικονομικές κυρώσεις ή αν θα επιχειρήσουν και αν τελικά θα καταφέρουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί και τις δύο.
Η έκβαση της υπόθεσης αυτής έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για την ελληνική πλευρά και για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς είτε υπάρξει ρήξη είτε συμφωνία, η όποια εξέλιξη θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης