Τραπεζική κόπωση και ΔΕΗ -3% επέδρασαν στο ΧΑ -0,32% στις 846 μον. – Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 2,52%, CDS 260 μ.β.

Τραπεζική κόπωση και ΔΕΗ -3% επέδρασαν στο ΧΑ -0,32% στις 846 μον. – Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 2,52%, CDS 260 μ.β.
Ο Γενικός Δείκτης στις 845 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.
(upd16)Με έντονα τα σημάδια κόπωσης στις τραπεζικές μετοχές αλλά και με απώλειες -2,85% στην ΔΕΗ έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά ενώ επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές το 2,52% ..
Από την άλλη, με τα κέρδη +1,02% της δεικτοβαρούς Coca Cola - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - αλλά και του ΟΤΕ +0,81% ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να περιορίσει τις αρχικές απώλειες.

Οι επενδυτές έχουν ανακρούσει πρύμναν μετριάζουν την ανάληψη του ρίσκου και περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπου έχει προεξοφληθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στις τράπεζες, περιορίστηκαν στις δημοπρασίες οι αρχικές απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδριακά έως -3,5%, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική -1,92% και Alpha Bank -1,73% και ακολούθησαν Eurobank -1,59% και Πειραιώς -1,3% ενώ η Attica Bank υποχωρήσε οριακά στο -0,39%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το ράλι στα ομόλογα καθώς εάν κατείχαν 20 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα σήμερα αντί π.χ. 8 δισεκ. θα είχαν 3 δισεκ. κεφαλαιακά κέρδη εμπροσθοβαρώς και θα είχαν λύσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων ειδικά με τα NPEs.
Άπαξ και έχασαν το ράλι των ελληνικών ομολόγων τα ακίνητα μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή της επανεκκίνησης του τραπεζικού κλάδου
Ειδικότερα  οι τράπεζες , άμεσα έχοντας αποκτήσει ακίνητα και έμμεσα από τις εξασφαλίσεις – collaterals που κατέχουν μέσω των δανείων, με μια αύξηση  5% στις τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020 καθώς το 5% ισοδυναμεί περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ ετησίως ή στην 3ετία περίπου 7 με 8 δισεκ. ευρώ
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Ελλάκτωρ, Sarantis, ΟΛΠ, CENER Coca Cola, ΟΤΕ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση Φουρλής, Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.  .
Πτωτικά έκλεισε η ΔΕΗ -2,85% με χαμηλό ημέρας -5,08%, ενώ φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, γενικώς η ΔΕΗ δεν θέλει να πωληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες.
Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της Autohellas διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο split, 4 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά, και με νέα ονομαστική αξία 0,08 ευρώ ανά μετοχή 
Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή έκλεισε στα 24 ευρώ και λόγω της εταιρικής πράξης η μετοχή έκλεισε με απώλειες 74% και τιμή 6,24 ευρώ, ενώ την Παρασκευή 28 Ιουνίου θα εισαχθούν οι νέες μετοχές αποκαθιστώντας την προσωρινή αυτή «στρέβλωση».
Εν τω μεταξύ, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,52 και το ιταλικό 10ετές στο 2,16% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 36 μονάδες βάσης..
Από την άλλη βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 260 μονάδες βάσης από 272 μονάδες βάσης χθες.
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 203 μ.β
Τα ελληνικά ομόλογα απέχουν τρεις βαθμίδες από το να βαθμολογηθούν σε investment grade και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος είναι στο 185% και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για τους οίκους αξιολόγησης
Από την άλλη το χρέος σε σύνολο 357 δισεκ. τα 252 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης δηλαδή η δομή του ελληνικού χρέους έχει μοναδικότητα.
Η Ελλάδα άπαξ και έχει μειονέκτημα λόγω χρέους θα πρέπει να επιδείξει πολύ καλά στοιχεία στο ΑΕΠ δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υψηλό π.χ. 4% που αναφέρει ο Μητσοτάκης με παράλληλη μείωση των NPEs των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που να αναγνωρίζεται η μείωση του κινδύνου ενώ θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,09% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,13%
Περί τις 11:30 με  αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,94% και ο Γενικός Δείκτης +0,68%.
Λίγο μετά τις 15:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική και Alpha Bank ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,12% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη -0,92%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 757,23 μονάδες με πτώση -1,66%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,32% στις 846 μονάδες έχοντας υψηλό στις 855,11 μονάδες και χαμηλό στις 841,51 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,06 εκατ.ευρώ και 1,09 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 390 χιλ. τεμάχια αξίας 911 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846 μονάδες με τις πρώτες στηρίξεις στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων.
Στον αντίποδα οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 757 μονάδες με τη πρώτη στήριξη στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες

Η επικαιρότητα

Την επιβολή νέων «σκληρών κυρώσεων» ενάντια στο Ιράν ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ως απάντηση στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με την Τεχεράνη.
Οι εντάσεις μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ιράν αυξήθηκαν από τότε που η Trump έσυρε τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν που είχε μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Obama.
Ορισμένες κυρώσεις που είχαν αρθεί σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή άρχισαν να ισχύουν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Αυτές οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.
Από την άλλη, την θέση ότι οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ κλείνουν οριστικά την οδό της διπλωματίας διατύπωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Mousavi, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Trump ότι καταστρέφει τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας Xi Jinping στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο κρατών για το εμπόριο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν τις θέσεις και τις απόψεις της κάθε πλευράς.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας,στη διάρκεια της επικοινωνίας ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Liu He ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Robert Lighthizer  και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin «αντάλλαξαν απόψεις για οικονομικά και εμπορικά θέματα».
Την θέση ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte θα συνεχίσει το έργο της για άλλα τέσσερα χρόνια διατύπωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio.
Σε δηλώσεις του στην Corriere della Sera ο Di Maio υποστηρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι έτοιμο να επιστρέψει στις κάλπες, αν και εκτιμά ότι σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Από την άλλη τόνισε ότι «Εάν είναι να μειώσουμε τους φόρους για να δημιουργήσουμε δεκάδες χιλιάδες θέσεων εργασίας, τότε πρέπει να προχωρήσουμε» εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι στο τέλος η ΕΕ θα αντιληφθεί το δίκαιο των αιτημάτων της ιταλικής κυβέρνησης ενώ επανέλαβε κατηγορηματικά την αντίθεση του σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ. .

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία το Σάββατο 29/6
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας Xi Jinping, οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο κρατών για το εμπόριο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν τις θέσεις και τις απόψεις της κάθε πλευράς.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,58%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,87% στις 2982,07 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,17% στις 28179 μονάδες

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και την εμπορική διαμάχη με την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,3% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,01%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,32%, ο S&P στο -0,37%, ο Nasdaq στο -0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,11% (9,34 δολ)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική και η Alpha Bank και ακολούθησαν Eurobank και Πειραιώς ενώ η Attica Bank οριακά υποχώρησε.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,30 ευρώ με πτώση -1,92% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6450 ευρώ με πτώση -1,73%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,88 ευρώ με πτώση -1,30% με όγκο 1,66 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8070 ευρώ με πτώση -1,59%  με όγκο 6,7 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,99 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,5050 ευρώ με πτώση -0,39% με όγκο 722 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 233 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,06 ευρώ με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.
Στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές καθώς είναι κλειστό λόγω της κηδείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Sarantis, ΟΛΠ, CENER Coca Cola, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Φουρλής, Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,79 με άνοδο +1,02% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,59 ευρώ με άνοδο +0,81% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,8750 ευρώ με πτώση 2,85% και αποτίμηση 435 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0250 ευρώ με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 470 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,08 ευρώ με πτώση -1,56% και αποτίμηση 3,22 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,20 αμετάβλητος ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,97 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,46 ευρώ με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,10 ευρώ με πτώση -1,66% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,50 ευρώ με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,24  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,50 ευρώ με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,97 ευρώ με πτώση -3,5% και με κεφαλαιοποίηση στα 257 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1186 ευρώ με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,52% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 36 μ.β. και την Πορτογαλία 203 μ.β.

Πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος αλλά και τις ακραίες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν.
Το fund της Natixis το Η2Ο asset management… προέβη στις 20 Ιουνίου σε επιθετικές πωλήσεις προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,52% από 2,43% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,16% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Ιουνίου 2019 στο 1,19%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59% με το ιστορικό χαμηλό 1,46% στις 20 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,29% με απόδοση αγοράς 2,31% και απόδοση πώλησης 2,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 112,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,51% με απόδοση αγοράς 2,52% και απόδοση πώλησης 2,50%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο 2,35%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 112,31 μονάδες βάσης και απόδοση 2,80%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 112,10 μονάδες βάσης και απόδοση 3,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 113,77 μονάδες βάσης και απόδοση 3,32%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 285 μονάδες βάσης από 271 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 260 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,60% ή 260 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Επιδείνωση στην Ιταλία

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα καθώς οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι ακόμη τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,16%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/6/2019 στο -0,33% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 και 25 Ιουνίου 2019 στο -0,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό 0,173% σημειώθηκε 25 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,483% που  σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,361% που σημειώθηκε στις 18 και 20 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,16% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,613% που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου 2019.   

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS