Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημία 2,6 δισ. ευρώ για 6 θυγατρικές του H2O Asset Management μέσα σε μία εβδομάδα!

tags :
Ζημία 2,6 δισ. ευρώ για 6 θυγατρικές του H2O Asset Management μέσα σε μία εβδομάδα!
Οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους μετά την αποκάλυψη ότι υπάρχει υπερέκθεση σε μια αμφιλεγόμενη γερμανική εταιρεία
Έξι από τα κεφάλαια της H2O Asset Management είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να πέφτουν πάνω από 2,6 δισ. ευρώ μέχρι την περασμένη Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους μετά την αποκάλυψη ότι υπάρχει υπερέκθεση σε μια αμφιλεγόμενη γερμανική εταιρεία.
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εκροή των χρημάτων από τα κεφάλαια επεκτάθηκε για την H2O, η διοίκηση της οποίας έδωσε περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να ηρεμήσει τους επενδυτές και να εξηγήσει τη σχέση του με τον Lars Windhorst, έναν "φανταστικό" επιχειρηματία με ιστορικό νομικών προβλημάτων.
Τα περιουσιακά στοιχεία έξι κεφαλαίων που έχουν έκθεση στα χρέη του επιχειρηματία της Γερμανίας - Adagio, Allegro, Moderato, Multibonds, Multistrategies και Vivace - υποχώρησαν συλλογικά κατά 2,6 δισ. ευρώ, αλλάέναςεκπρόσωπος του H2O αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εταιρεία Mayfair, η οποία είναι θυγατρική της γαλλικής τράπεζας Natixis, υπέστη αρχικά πτώση 1,4 δισ. ευρώ στα κεφάλαια μεταξύ της Τρίτης και της Πέμπτης της περασμένης εβδομάδας, αφού οι Financial Times αποκάλυψαν την κλίμακα των ομολόγων της που δεσμεύονται από τον Windhorst.
Παρά τη δέσμευση του H2O την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν "αποφασισμένη να συνεχίσει να εργάζεται" με τον Windhorst, ο διαχειριστής του ταμείου άρχισε να μειώνει την έκθεσή του στον Γερμανί, καθώς η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί.
Η H2O είπε στους πελάτες τη Δευτέρα ότι είχε πουλήσει 300 εκ. ευρώ από τα ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, μειώνονταςτην έκθεση σε 1 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε δημόσια ότι είχε λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ από την έκθεση που παρέμεινε μέχρι το τέλος της Δευτέρας, αν και δεν διευκρίνισε εάν αυτό επιτεύχθηκε μέσω πωλήσεων, περικοπής αποτίμησης ή συνδυασμού των δύο.
Η Morningstar, της οποίας οι εκτιμήσεις χρησιμοποιούνται ως βασικός οδηγός για τους επενδυτές, ανέστειλε την αξιολόγηση της για ένα κεφάλαιο της H2O, αναφέροντας τις ανησυχίες για ρευστότητα.
Ο διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων της Natixis περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα το φάσμα των εκμεταλλεύσεων του H2O ως "πολύ διαφοροποιημένο", προσθέτοντας ότι το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε «ακόμη και μια εταιρεία πολυτελών ειδών στην Ιταλία», αναφερόμενος στην La Perla - τον Ιταλό κατασκευαστή εσωρούχων.

Πως έκανε άνω κάτω τα ελληνικά ομόλογα η H20 Asset Management

Το H20 Asset Management έκανε άνω κάτω τα ελληνικά ομόλογα – Η πιο ακραία διακύμανση των τελευταίων ετών

Το fund Η20 asset management που σχετίζεται με την Ostrum Asset Management και είναι θυγατρική της Natixis Global Asset Management στην κυριολεξία έκανε άνω κάτω την ελληνική αγορά ομολόγων.
Όπως αποδεικνύεται σημειώθηκαν εκροές 1,4 δισεκ. από 6 funds της H2O λόγω κάποιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει με γερμανό επενδυτή.
Το fund H20 Asset Management που διαχειρίζεται 32,5 δισεκ. δολάρια είχε αποκτήσει θέσεις στα ελληνικά ομόλογα που εκτιμώνται σε 500-700 εκατ ευρώ....μέρος των οποίων ρευστοποίησε
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 το fund πιθανότατα για λόγους που σχετίζονται με την ρευστότητα του, ίσως και γιατί διέγνωσε ότι ήρθε ή ώρα των ρευστοποιήσεων λόγων Ιράν ή και επιχειρηματικού κλίματος PMI, πούλησε μεγάλο μέρος της θέσεως του.
Αυτό είχε ως συνέπεια το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 2,35% απόδοση να εκτιναχθεί στο 2,74% και εν συνεχεία να σταθεροποιηθεί στην ζώνη των του 2,58%.
Το 5ετές από 1,22% που είχε υποχωρήσει η απόδοση του ομολόγου λόγω των πωλήσεων εκτινάχθηκε στο 1,76% μέσα σε μια ημέρα είναι η μεγαλύτερη και ποιο ακραία διακύμανση των ελληνικών ομολόγων εδώ και πολύ καιρό.
Ακόμη και στα μακροπρόθεσμα ομόλογα σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων πιστοποιεί ξεκάθαρα ότι λόγω της ρηχότητας της άγεται και φέρεται από κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Κατά βάση οι επενδυτές είναι funds που ποντάρουν και στην διακύμανση της τιμής όχι μόνο στην απόδοση.
Όλη αυτή η μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε και οι ακραίες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα
1)άνοιξαν την ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.
Κάποια στιγμή η καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα είχε συγκλίνει και π.χ. στα 5ετή ομόλογα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ιταλικών.
Το spread στα 10ετή ομόλογα μεταξύ της Ελλάδος (2,58%) και της Ιταλίας (2,16%) διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης και έναντι της Πορτογαλίας (0,59%) στις 199 μονάδες βάσης spread.
Δεν αποκλείεται η κερδοσκοπία να συνεχιστεί εκ νέου ειδικά μετά τις εκλογές και το ελληνικό 10ετές να υποχωρήσει στο 2,30% ή και χαμηλότερα.
Σε όλη την Ευρώπη έχει δημιουργηθεί μια ακραία φούσκα καθώς σχεδόν 12 τρισεκ. δολάρια σε κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα εταιρικά και κρατικά που έχουν αρνητικά επιτόκια.
Σε αυτό ρόλο έχουν διαδραματίσει τόσο η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ όσο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και υποχρεώνουν τις επενδυτές να εστιάζονται στην προστασία του κεφαλαίου τους και όχι στις αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης