Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει 12 με 18 μήνες «πολιτικής άνεσης» υπό όρους - Σταικούρας, Αράπογλου και Τσακλόγλου ακούγονται για το ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει 12 με 18 μήνες «πολιτικής άνεσης» υπό όρους - Σταικούρας, Αράπογλου και Τσακλόγλου ακούγονται για το ΥΠΟΙΚ
Οι δανειστές είναι πολύ πιθανό για κάθε μεγάλη παρέμβαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ζητάνε ισοδύναμα μέτρα π.χ. για την μείωση του ΕΝΦΙΑ να ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα
Διάστημα 12 με 18 μήνες «άνετου πολιτικού χρόνου» θα διαθέτει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για να υλοποιήσει το επενδυτικό και πολιτικό της σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά.
Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη στον προϋπολογισμό του 2020 που θα κατατεθεί Οκτώβριο 2019 θα συμπεριληφθούν οι εξής παρεμβάσεις
1)μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15%
2)Το 2020 θα μειωθεί ο εταιρικός φόρος στο 25%
3)Το 2021 ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί στο 20% όπου και θα σταθεροποιηθεί
4)Το 2020 δεν θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης
Ως προς την ενέργεια και την ΔΕΗ φαίνεται ότι υπάρχει μια περίπλοκη προσέγγιση καθώς το σχέδιο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων με λιγνιτικές μονάδες φαίνεται ότι προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Για την ΔΕΗ η αύξηση της περιμέτρου δηλαδή ενσωμάτωσης μαζί με τις λιγνιτικές και 2-3 μονάδες υδροηλεκτρικών ίσως είναι ο λάθος δρόμος.
Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο παρουσιάζεται ή ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο άμεσα θα υλοποιηθεί.
Υπάρχουν πολλά εμπόδια.
Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι το δίδυμο που θα αναλάβει στο υπουργείο οικονομικών θα είναι ο Χ. Σταικούρας ως υπουργός οικονομικών και ο Τσακλόγλου ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, αν και πληροφορίες θέλουν και το όνομα του Τ. Αράπογλου, πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας να ακούγεται για τη θέση του υπουργού οικονομικών.
Η ΝΔ εμφανίζεται έτοιμη να φέρει σημαντικά νομοθετήματα ώστε να παρουσιάσει εμπροσθοβαρώς την δική της οικονομική πρόταση.
Όμως είναι βέβαιο ότι οι δανειστές που θα έρθουν στην Ελλάδα θα θέσουν όρους για το τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα άπαξ και έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος και δεν θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% που έχει καθοριστεί ετησίως.
Οι δανειστές είναι πολύ πιθανό για κάθε μεγάλη παρέμβαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ζητάνε ισοδύναμα μέτρα π.χ. για την μείωση του ΕΝΦΙΑ να ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα ή για την μείωση των φορολογικών συντελεστών στις εταιρίες.
H κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να είναι προετοιμασμένη ώστε να παρουσιάσει το plan B των μέτρων.
Οι δανειστές δεν θα χαριστούν στην ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης