Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην κάλπη με γεμάτες τις τσέπες χιλιάδες φορολογούμενοι - Επιστροφές φόρου εισοδήματος και επιδόματος θέρμανσης από την ΑΑΔΕ

tags :
Στην κάλπη με γεμάτες τις τσέπες χιλιάδες φορολογούμενοι  - Επιστροφές φόρου εισοδήματος και επιδόματος θέρμανσης από την ΑΑΔΕ
Πρόκειται για φορολογούμενους που υπέβαλαν έως τις 7 Ιουνίου την φορολογική τους δήλωση
Με τις τσέπες γεμάτες θα πάνε και πάλι στις κάλπες εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς η «κεραμίδα» από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ( ΕΝΦΙΑ) θα έρθει μετεκλογικά.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρεί σε μαζικές επιστροφές φόρων και επιδομάτων πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες  πρόκειται να εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 165.000 δικαιούχων επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 50 – 55  εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για φορολογούμενους που υπέβαλαν έως τις 7 Ιουνίου την φορολογική τους δήλωση και από την εκκαθάριση προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οπότε η ΑΑΔΕ προχωρεί από σήμερα στην επιστροφή του επιπλέον φόρου που έχει παρακρατηθεί.
Για την ιστορία και μόνο να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη επιστροφή είχε και αυτή  συμπέσει παραμονή των ευρωεκλογών.
Στις 24 Μαΐου 2019 είχαν πιστωθεί επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους, οι οποίοι είχαν υποβάλλει τις δηλώσεις τους έως τις 12 Μαΐου.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει κατεβάσει ταχύτητα μετά την παράταση της προθεσμίας έως τις 29 Ιουλίου - η οποία δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δόσεων, το οποίο οι υπόχρεοι θα πρέπει να ακολουθήσουν κανονικά εάν θέλουν να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Έτσι ακόμη και οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην εκπνοή της προθεσμίας, δηλαδή στις 29 Ιουλίου, θα πρέπει δύο μέρες μετά να πληρώσουν και την πρώτη δόση εφόσον μετά την εκκαθάριση προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οι υπόλοιπες δύο δόσεις εκπνέουν 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από το σύνολο περίπου 6,3 εκατομμυρίων υποχρεών, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί είχαν υποβληθεί 4.638.641 φορολογικές δηλώσεις.
Από την ανάλυση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι έξι στους 10 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό (2.734.181), ενώ 1 στους 3 ή 1.377.367 φορολογούμενοι χρεωστικό με τον πρόσθετο φόρο που καλούνται να πληρώσουν να φθάνει το 1 δισ. ευρώ ή 727 ευρώ κατά μέσο όρο.
Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 527.093 με τις επιστροφές φόρου να ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ ή 290 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας.
Το δεύτερο κύμα των πληρωμών αφορά δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι όμως είχαν υποβάλει αίτηση επιστροφής μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Σε όσους καταναλωτές δεν πιστωθούν τα χρήματα από το επίδομα θέρμανσης έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση επανεξέτασης μέχρι τα μέσα Ιουλίου και να εισπράξουν τα χρήματα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης