Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό σχεδόν 6 ετών παραμένει ο χρυσός - Στο +1,3% και τα 1.418,20 δολ.

tags :
Σε υψηλό σχεδόν 6 ετών παραμένει ο χρυσός - Στο +1,3% και τα 1.418,20 δολ.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 18,10 δολ. ή 1,3%, στα 1.418,20 δολ. ανά ουγγιά
Με νέα κέρδη έκλεισε σήμερα (24/6/2019), για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο χρυσός, κλείνοντας εκ νέου σε υψηλό σχεδόν έξι ετών, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και οι φόβοι για μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έστρεψαν τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.
Αν και τις τελευταίες ώρες καταγράφεται αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στάση και τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν και πως μέλημά του είναι να υπάρξει συμφωνία, ο Trump ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στην Τεχεράνη έως ότου το καθεστώς της σταματήσει τις επικίνδυνες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών φιλοδοξιών της», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Trump, προσθέτοντας ότι «ποτέ το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» στρέφονται στη σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντηθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι δύο ηγέτες θα πλησιάσουν σε μια συμφωνία ικανή να θέσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 18,10 δολ. ή 1,3%, στα 1.418,20 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,2% στις 96,1 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,139 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε «άλμα» 4,1%, στον απόηχο των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που εμφανίστηκε ανοιχτή σε μια μείωση των επιτοκίων, ακόμη και τον Ιούλιο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο «εκτοξεύτηκαν» έτσι στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης