Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υπαρκτός αλλά όχι υψηλός ο κίνδυνος από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Σκανδιναβία

Scope: Υπαρκτός αλλά όχι υψηλός ο κίνδυνος από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Σκανδιναβία
Έκθεση της Scope για το χρέος των νοικοκυριών στη Σκανδιναβία
Το πολύ υψηλό χρέος των νοικοκυριών στη Σκανδιναβία δεν αποτελεί επί του παρόντος μεγάλο κίνδυνο για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, αποδίδοντας μεταξύ άλλων την άποψη στη δομή των δανείων και το ύψους των περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως σημειώνεται, οι σκανδιναβικές ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά το χρέος των νοικοκυριών στην περιοχή, καθώς εκθέτει τους δανειολήπτες στα αυξανόμενα επιτόκια, την υψηλότερη ανεργία και την πτώση των τιμών κατοικιών, ενώ δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για την οικονομία συνολικά.
Στις εκθέσεις τους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής επανειλημμένα επισήμαναν το υψηλό χρέος των νοικοκυριών ως βασική χρηματοοικονομική ευπάθεια.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους καθοδηγούνται κατά κύριο λόγο από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές κατοικιών, επισημαίνεται.

Image
Image

Τα στεγαστικά δάνεια, τα περισσότερα από τα οποία παραχωρούνται με κυμαινόμενα επιτόκια, υπόκεινται σε ιδιαίτερο έλεγχο:
«Τα εποπτικά μέτρα για τον περιορισμό του λόγου δανείου προς την αξία ή για την ενίσχυση της απόσβεσης συμβάλλουν στη μείωση του ύψους χρέους.
Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί, καθώς η μετάδοσή τους στα επίπεδα τιμών κατοικιών ή η πιστωτική επέκταση είναι πολύ άμεση.
Ταυτόχρονα, τα μέτρα για την ενθάρρυνση του δανεισμού σταθερού επιτοκίου απαιτούν μια μεγαλύτερη αλλαγή.
Τα πρόσθετα κανονιστικά μέτρα που περιορίζουν τον λόγο δανείου προς την αξία του ακινήτου δεν είναι πάντοτε δημοφιλή, καθώς συχνά επηρεάζουν μόνο τα μικρά νοικοκυριά. (…)
Ωστόσο, το χρέος είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης για τη μέτρηση της έκθεσης των νοικοκυριών στην προσιτότητα του δανείου.
Τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αντισταθμίσουν σημαντικά τις απώλειες εισοδήματος που προκύπτουν.

Image

Στη Σκανδιναβία, τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούν σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το σημερινό περιβάλλον χαμηλότερου επιτοκίου μαζί με μια επίπεδη καμπύλη επιτοκίων μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των επιπτώσεων στους δανειολήπτες σήμερα και στη στήριξη της σταθερότητας αύριο», σχολιάζεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης