Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πιθανή μια διορία 6 μηνών προς την Ιταλία για τη διαχείριση του χρέους

Κομισιόν: Πιθανή μια διορία 6 μηνών προς την Ιταλία για τη διαχείριση του χρέους
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει στην Ιταλία διορία μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 για να διαχειριστεί τα προβλήματα χρέους της
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει στην Ιταλία διορία μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να προβεί σε αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασής της, που επικαλείται το «Reuters».
Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το 2019 και το 2020, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου το άνοιγμα πειθαρχικής διαδικασίας σχετικά με το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.
Η διαδικασία, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση στις 8-9 Ιουλίου, θα μπορούσε να εξαναγκάσει την Ιταλία να συσφίξει γρήγορα τη δημοσιονομική της πολιτική, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, όταν κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον κράτους - μέλους, η Κομισιόν μπορεί να καθορίσει αυστηρές προθεσμίες.
Η συντομότερη πιθανή προθεσμία θα μπορούσε να είναι τρεις μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρώμη θα πρέπει να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες σκέφτονται να παραχωρήσουν στην Ιταλία έξι μήνες για να αντιμετωπίσει τα πιο επείγοντα ελλείμματα, σύμφωνα με τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου.
Μετά από αυτή τη συνάντηση, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η ενεργοποίηση πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας δικαιολογείται, επειδή η χώρα παραβίασε το 2018 τους κανόνες της ΕΕ περί χρέους και έχει προβλέψει ότι θα υπερβεί τα συμφωνηθέντα όρια το 2019 και το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της χώρας αυξήθηκε στο 132,2% του ΑΕΠ το 2018, υπερδιπλάσιο από το «ταβάνι» της ΕΕ (60%), ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης δείχνουν ότι η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να δώσει περισσότερο χρόνο στη Ρώμη για να διαχειριστεί τα ελλείμματα, σε μία προσπάθεια να αποφύγει μια διαμάχη με τους Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, σημείωσε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι είναι σημαντικό να φανεί πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ακούσουν τις ιταλικές αρχές «για να μη γίνει η θέση της Επιτροπής αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς στην Ιταλία».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει διορία έξι μηνών αντί τριών, έτσι ώστε η ιταλική κυβέρνηση να λάβει τα αρχικά διορθωτικά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης