Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πλήγμα για τον Erdogan το αποτέλεσμα των εκλογών - Οι αναλυτές ερμηνεύουν την ήττα στην Κωνσταντινούπολη

Πλήγμα για τον Erdogan το αποτέλεσμα των εκλογών - Οι αναλυτές ερμηνεύουν την ήττα στην Κωνσταντινούπολη
Η νίκη του Ekrem Imamoglu στις τοπικές εκλογές ενίσχυσε τις ελπίδες για οικονομική και πολιτική αλλαγή στην Τουρκία
Θετική είναι η αντίδραση των αναλυτών στις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο εκλεκτός του Recep Tayyip Erdogan, Binali Yildirim, έχασε από τον Ekrem Imamoglu.
Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε στο 5,7333 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα (24/6/2019) έναντι 5,8140 που ήταν την Παρασκευή.
Επίσης, ο τουρκικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε κέρδη 2% με τις τουρκικές τράπεζες να παρουσιάζουν τα υψηλότερα κέρδη.
Σύμφωνα με την Cailin Birch από την Economist Intelligence Unit, η νίκη της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ σημαντική.
«Αν και η Άγκυρα είναι η πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη είναι στην πραγματικότητα η καρδιά της Τουρκίας και φυσικά της τουρκικής πολιτικής» δήλωσε η Birch.
«Το μερίδιο του προέδρου στην ψηφοφορία έχει υποχωρήσει σταθερά, όχι δραματικά, αλλά σταθερά στις τελευταίες εκλογές και η κατάσταση της οικονομίας είναι, σε αυτό το σημείο, αρκετά επικίνδυνη.
Έτσι βλέπουμε το ΑΚΡ και τον Erdogan να δίνουν μάχη για να διατηρούν στην εξουσία» επεσήμανε στο CNBC.
Από την πλευρά του, ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management επισηαινει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη ήταν «μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας στην Τουρκία» και «πιθανότατα το καλύτερο αποτέλεσμα για την αγορά».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα προκάλεσε δύο άμεσα ερωτήματα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από το ΑΚΡ και το ΜΗΡ.
«Το πρώτο ερώτημα είναι το εάν ο ηγέτης του ΜΗΡ, Devlet Bahçeli, επιβεβαιώσει τη δέσμευση του με το κυβερνόν ΑΚΡ.
Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αμφισβητήσει την απόλυτη πίστη του.
Εάν τραβήξει το χαλί από τον Erdogan τη στιγμή που νοιώθει αδύναμος, θα δούμε πρόωρες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές» τόνισε ο Ash.
Την ίδια στιγμή, ο Birch από την EIU επεσήμανε ότι αν και ο  Erdogan είναι απίθανο να χάσει την εξουσία, παραμένει ασαφές το μέλλον.
«Εάν ο Erdogan χάσει τη στήριξη του τουρκικού λαού με τον τρόπο που είδαμε στις πρόσφατες εκλογές, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποσταθεροποιητική στιγμή, καθώς δεν υπάρχει σαφής επιλογή για το τι μέλλει γενέσθαι», δήλωσε  προειδοποιώντας ότι το ράλι της αγοράς μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ.
«Είναι στην πολιτική από το 1994 και είναι υπεύθυνος για τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό και δεν θα είναι πρόθυμος να αποχωρήσει γρήγορα», είπε, περιορίζοντας τις ελπίδες για συνέχιση στο ράλι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης