Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικά ΜΜΕ για νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη: Το σύστημα Erdogan κλονίζεται

Γερμανικά ΜΜΕ για νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη: Το σύστημα Erdogan κλονίζεται
Ιστορική νίκη Imamoglu, η χειρότερη ήττα της θητείας του Erdogan υποστηρίζει το Spiegel
Την θέση πως το σύστημα Erdogan κλονίζεται διατυπώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην χθεσινή μεγάλη νίκη του Ekrem Imamoglu στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel κάνει λόγο για ιστορική νίκη του Imamoglu αλλά και για πρωτοφανή πίεση στον Erdogan.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Imamoglu, τον οποίο δεν υπολόγιζε κανείς ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, το CHP πέτυχε μια ιστορική νίκη και έδειξε πως η Δημοκρατία που θεωρούνταν νεκρή στην Τουρκία, αναστήθηκε.
Όσον αφορά τον πρόεδρο Erdogan το Spiegel υποστηρίζει πως «το αποτέλεσμα είναι μάλλον η χειρότερη ήττα της θητείας του» και ότι «μετά την 23η Ιουνίου, λίγα πράγματα θα παραμείνουν ίδια στην τουρκική πολιτική».
«Η λαμπρή νίκη του Imamoglu θα έχει συνέπειες και όχι μόνο για την Κωνσταντινούπολη, αλλά για όλη τη χώρα.
Είναι πρώτα απ’ όλα μια απόδειξη του πόσο ζωντανή είναι η τουρκική δημοκρατία, παρ’ όλες τις δυσκολίες.
Ο Erdogan έχει γκρεμίσει τους θεσμούς (…)
Με την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου έκανε ένα ακόμη βήμα στον δρόμο προς τον απολυταρχισμό.
Οι Κωνσταντινουπολίτες ωστόσο δεν έχασαν ποτέ την πεποίθηση ότι η αλλαγή προς τον δημοκρατικό δρόμο δεν έχει χαθεί» αναφέρει το Spiegel, τονίζοντας πως ο Imamoglu εξελίσσεται στον πιο επικίνδυνο αντίπαλο που είχε ποτέ ο Erdogan.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι με διαφορά η σημαντικότερη μητρόπολη της χώρας, πιο σημαντική από την πρωτεύουσα Άγκυρα.
Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ, το ένα πέμπτο της Τουρκίας.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εδώ την έδρα τους.
Με τον Imamoglu στο Δημαρχείο θα είναι πιο δύσκολο για τον Erdogan να μοιράζει χρήματα και προνόμια σε ευνοούμενους, όπως έκανε στο παρελθόν.
Το σύστημα Erdogan δεν κατέρρευσε στις 23 Ιουνίου.
Αλλά κλονίζεται όλο και περισσότερο» υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό.
Από την πλευρά της η Deutsche Welle κάνει λόγο για «μείζον χτύπημα» στον Erdogan, σε μια εκλογή η οποία θεωρείτο δημοψήφισμα για τις πολιτικές του τούρκου Προέδρου και την δημοτικότητα του κόμματός του.
«Η δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα, κατάφερε μείζον χτύπημα στον Erdogan και στο κόμμα του ΑΚΡ και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες πολιτικές συνέπειες.
Αναλυτές λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, πριν από το 2023» αναφέρει η DW με τη γερμανική εφημερίδα Bild να κάνει λόγο για την «αρχή του τέλους της εποχής Erdogan»
«Η οικονομία είναι κατεστραμμένη: οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός αδειάζει το πορτοφόλι των Τούρκων.
Στην εξωτερική πολιτική η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ, επιδεινούμενες διενέξεις με γειτονικές χώρες προκαλούν προβλήματα, ενώ οι σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ.
Ο Erdogan είναι για τον διεθνή διπλωματικό χώρο ανεπιθύμητος επισκέπτης» γράφει η Bild, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν ότι «είναι ακόμη εφικτή μια συντεταγμένη αλλαγή εξουσίας μέσω δημοκρατικών εκλογών», αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο Erdogan να στραφεί δικαστικά εναντίον του Imamoglu προκειμένου να του στερήσει για μία ακόμη φορά το πόστο του.
Η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel υποστηρίζει ότι «η συνδρομή του Erdogan στην εξουσία έληξε με αυτήν την ήττα – απόδειξη της ζωής της δημοκρατίας» και κάνει λόγο για «σημείο καμπής» για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ο Erdogan και το κόμμα του δεν μπορούν πλέον να συμπεριφέρονται με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουν την στήριξη των πολιτών ενώ η Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως «η εξουσία του Erdogan διέβη το ζενίθ της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης