Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας: Σύγκρουση με την ΕΕ, την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που του το υπηρετούν

Κουτσούμπας: Σύγκρουση με την ΕΕ, την  πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που του το υπηρετούν
«O ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αντιγράφουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις επιταγές του ΣΕΒ», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο για το πώς μπορούν η επιστήμη, η καινοτομία και η έρευνα, το αξιόλογο επιστημονικό κι ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, να υπηρετεί με το έργο του τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον χαιρετισμό του σε αποψινή συγκέντρωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ.
Επισήμανε ότι η σημερινή οικονομία επειδή είναι καπιταλιστική, δεν μπορεί να λειτουργεί με σχεδιασμένο για τα συμφέροντα των πολλών τρόπο, καθώς τα περιθώρια κέρδους, οι ανταγωνισμοί και οι δεσμεύσεις στην ΕΕ, τα τεράστια ποσά που δίνονται κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, καθορίζουν πόσοι πόροι θα διατεθούν για την εκπαίδευση αλλά και τι και πόσο θα παραχθεί στους διάφορους κλάδους κα όχι τι ανάγκες έχει ο λαός και τι μπορεί να παράξει η χώρα, ώστε να ανέβει κατακόρυφα η ποιότητα ζωής για όλους.
«Για να γίνει πραγματικότητα, η σταθερή και μόνιμη δουλειά και με καλούς όρους, στο αντικείμενο σπουδών, απαιτείται πριν απ' όλα ένα πράγμα:
Σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο καλύτεροι θα είναι οι όροι για να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη, για να αποσπάσουμε κατακτήσεις, για να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές ανατροπές».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αντιγράφουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις επιταγές του ΣΕΒ και ταυτόχρονα ο ένας «πατάει σε αυτά που λέει ο άλλος» αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, «όπου οι εξαγγελίες Μητσοτάκη έχουν καβάτζα τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως η απογείωση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χρόνια υποχρηματοδότησή τους, η αρπαγή των αποθεματικών τους με υπογραφή Βαρουφάκη το 2015.
«Πριν προλάβει η ΝΔ να ψελλίσει ότι θα βάλει ενοίκια στις Εστίες, αυτό το πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα, με τυράκι την ίδρυση νέων εστιών με ΣΔΙΤ, που τόσο αγαπά και η ΝΔ» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι και για τη δωρεάν σίτιση «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και τη μείωση των δικαιούχων και μεγαλύτερο κόστος για τους υπόλοιπους».
Προειδοποίησε τη ΝΔ «που επιδίδεται σε όργιο δηλώσεων για την κατάργηση του ασύλου», όπως είπε, ότι «όχι απλά θα το καταψηφίσουμε αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην περάσει, για να γίνει αυτό υπόθεση των φοιτητών και των Συλλόγων τους».
«Αυτό που λείπει από την ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι να κόβουν βόλτες οι διμοιρίες των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση για να μπορούν οι φοιτητές να σπουδάζουν χωρίς κανένα εμπόδιο, για να λυθούν προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη φωτισμού και φύλαξης, όλα αυτά δηλαδή που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Προσέθεσε ότι απέναντι στα σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι φοιτητές έχουν ανάγκη από ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για πραγματικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για ιδρύματα που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, «και απάντηση σε αυτά μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές με την αγωνιστική ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έτρεξε» τα σχέδια για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, «όπως ακριβώς ζητούσε η ΕΕ και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, όπως ακριβώς επιτάσσει η διαδικασία της Μπολόνια, νερό στο όνομα της οποίας πίνει και η ΝΔ».
«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά δεν έφερε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, αλλά το αντίθετο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ όταν λένε «να γίνουν οι απόφοιτοι πιο ανταγωνιστικοί για την αγορά εργασίας», εννοούν «πιο φτηνοί και υπάκουοι στην εργοδοσία».
«Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και οι λεγόμενες πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ παίζουν με τις αγωνίες των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ για τις σπουδές τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέτεινε τα προβλήματα διευρύνοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων, ιδρυμάτων και αποφοίτων».
«Πραγματική έξοδος από τον λαβύρινθο που έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές, είναι η πρόταση πάλης και διεκδίκησης του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση είναι πρόταση σύγκρουσης με το σημερινό "Πανεπιστήμιο ΑΕ" και όλους όσοι το στηρίζουν.
Είναι θέση προοπτικής, αφού εντάσσει την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της επιστήμης στην υπηρεσία μίας άλλης οικονομίας, που κινείται με κίνητρο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης