Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η απάντηση της Αθήνας στην επίθεση της Άγκυρας: Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για τη Συνθήκη τη Λωζάνης

Η απάντηση της Αθήνας στην επίθεση της Άγκυρας:  Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για τη Συνθήκη τη Λωζάνης
Tα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Αυστηρή απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και τις κατηγορίες περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης και καταπίεσης της μουσουλμανικής μειονότητας εκ μέρους της Αθήνας.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες.
Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της.
Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας», επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης