Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Αυξάνονται οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στο έργο των κεντρικών τραπεζών

tags :
CNBC: Αυξάνονται οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στο έργο των κεντρικών τραπεζών
Οι κυβερνήσεις δημιουργούν προβλήματα στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αμφισβητούν όλο και περισσότερο την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών τους, θέτοντας τη μεταξύ τους σχέση σε κίνδυνο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές ότι ο Πρόεδρος Donald Trump έψαχνε τρόπους υποβιβασμού του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell.
Ο Trump συχνά επικρίνει δημοσίως τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που λαμβάνει ο Powell, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα.
«Υπάρχει μια πραγματική κρίση στο θέμα ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, δήλωσε στο CNBC ο Erik Jones, καθηγητής Ευρωπαϊκών σπουδών και διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Ο καθηγητής ανέφερε τρεις λόγους πίσω από την πρόκληση: τραπεζική εποπτεία, μη συμβατική νομισματική πολιτική και τυποποιημένη συμπεριφορά.
«Ένα μέρος της κρίσης έχει να κάνει με την συνηθισμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, όπως η κριτική του Trump για τον Powell», δήλωσε ο Jones.
Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η κυβέρνηση της προετοίμασε νομοσχέδιο που θα της έδινε περισσότερες εξουσίες για το διορισμό μελών στην Τράπεζα της Ιταλίας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο σημερινός συνασπισμός, ανάμεσα στο Αριστερό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στη Lega, έχει επίσης επικρίνει δημοσίως τον κυβερνήτη Ignazio Visco.
Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η κυβέρνηση κατά της προετοίμασε νομοσχέδιο που θα έδινε στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες για το διορισμό μελών στην Τράπεζα της Ιταλίας, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.
Ο σημερινός συνασπισμός, ανάμεσα στο Αριστερό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το δεξιό κόμμα Lega, έχει επίσης επικρίνει δημοσίως τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco.
Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι παρά την κριτική που δέχεται από τον Λευκό Οίκο, δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την κεντρική τράπεζα σύντομα.
«Νομίζω ότι ο νόμος είναι σαφής ότι έχω τετραετή θητεία και προτίθεμαι να τον υπηρετήσω», δήλωσε ο Powell και συνέχισε «στη Fed, είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στην υλοποίηση της αποστολής μας και θεωρούμε ότι η ανεξαρτησία μας από τον όποιο πολιτικό έλεγχο είναι ένα θεσμικό χαρακτηριστικό που εξυπηρετεί τόσο την οικονομία όσο και το καλό της χώρας».
Στην Ιταλία, οι εκθέσεις του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ότι οι ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του κυβερνήτη Visco, τον οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι κατηγορούν ότι δεν εποπτεύει επαρκώς τις τράπεζες της χώρας. 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Trump επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi, αφού ο τελευταίος, με ομιλία του οδήγησε στην υποτίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
«Ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, κάτι που έριξε αμέσως το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ΗΠΑ», ανέφερε ο Trump στο Twitter.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις του Trump εξηγώντας ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών - η μη χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Σε γενικές γραμμές, υπήρξαν επίσης περιπτώσεις διαφωνιών μεταξύ κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών στην Ινδία και την Τουρκία.
«Εάν μπορούμε να πάρουμε ένα μάθημα από τους Trump και Salvini, οι λαϊκιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική, αλλά στο τέλος της ημέρας τα συστήματα τόσο στην Ιταλία όσο και στις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρά για να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε η A. Rozenberg, επικεφαλής της εταιρεία Signum Global σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Αλλά ναι, η πίεση που ασκείται στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθεί και μπορεί να γίνει άμεσος στόχος των λαϊκιστών.
Οπότε, είναι περισσότερο στο προσκήνιο από ποτέ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το CNBC, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και στον αντίκτυπό τους στον καταναλωτή, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για αυτούς το να ξεφύγουν από τις συνεχείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στο έργο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης