Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone: Η γενοκτονία των Χριστιανών αυξάνεται σε «ανησυχητικά επίπεδα»

Gatestone: Η γενοκτονία των Χριστιανών αυξάνεται σε «ανησυχητικά επίπεδα»
Τι αναφέρει έκθεση του ΒΒC και σε ποιον καταλογίζει ευθύνες
«Η καταδίωξη των Χριστιανών 'σε επίπεδα που αγγίζουν γενοκτονία'», ο τίτλος της έκθεσης του BBC της 3ης Μαΐου, αναφέρει μια μακρά ενδιάμεση μελέτη που συγκρότησε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμυ Χαντ και με επικεφαλή τον Philip Mounstephen, Επίσκοπο του Τρούρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του BBC, ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο διώκεται λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, με τους Χριστιανούς να είναι «η πιο διωκόμενη θρησκευτική ομάδα». «Η θρησκεία 'κινδυνεύει να εξαφανιστεί' σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», αναφέρει και «Σε ορισμένες περιοχές, το επίπεδο και η φύση των διώξεων πλησιάζει τον διεθνή ορισμό της γενοκτονίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.»
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμυ Χαντ αναφέρεται επίσης όσον αφορά το γιατί οι δυτικές κυβερνήσεις «κοιμούνται» - τα λόγια του - σχετικά με αυτή την αυξανόμενη επιδημία: «Νομίζω ότι υπάρχει μια άστοχη ανησυχία ότι είναι κατά κάποιον τρόπο αποικιοκρατικό να μιλάμε για μια θρησκεία [Χριστιανισμός] που συνδέθηκε με τις αποικιακές δυνάμεις και όχι με τις χώρες στις οποίες εισβάλαμε ως αποικιοκράτες.
Αυτό ίσως δημιούργησε μια αμηχανία γύρω από αυτό το θέμα - ο ρόλος των ιεραποστόλων ήταν πάντα αμφισβητούμενος και αυτό, νομίζω, οδήγησε επίσης μερικούς ανθρώπους να αποφεύγουν αυτό το θέμα.»
Όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας σκέψης, είναι γεγονός ότι πολλοί από τους χριστιανούς που βρίσκονται υπό διωγμό ανά τον κόσμο δεν έχουν καμία σχέση με την αποικιοκρατία ή τους ιεραποστόλους.
Εκείνοι που αντιμετωπίζουν περισσότερο την απειλή γενοκτονίας - συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων της Συρίας και του Ιράκ ή των Κοπτών της Αιγύπτου - ήταν χριστιανοί αρκετούς αιώνες πριν οι πρόγονοι των αποικιοκρατών της Ευρώπης γίνουν Χριστιανοί και ξεκινήσουν να επεκτείνονται.
Η έκθεση του BBC τονίζει πως η «πολιτική ορθότητα» ευθύνεται για την αδιαφορία της Δύσης και αναφέρει ξανά τα λόγια του Χαντ: «Αυτό που έχουμε ξεχάσει μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής ορθότητας είναι στην πραγματικότητα πως οι χριστιανοί που διώκονται είναι μερικοί από τους φτωχότερους ανθρώπους στον πλανήτη.»
Αν και η έκθεση του BBC έχει μια ολόκληρη επικεφαλίδα αφιερωμένη στον αντίκτυπο της «πολιτικής ορθότητας», ειρωνικά, υποκύπτει και η ίδια σε αυτή τη σύγχρονη δυτική ασθένεια.
Διότι ενώ έκανε μια δίκαιη προσπάθεια για να τονίσει το πρόβλημα, δεν είπε τίποτα για τα αίτια - ούτε μια λέξη για το ποιος διώκει τους Χριστιανούς ή γιατί.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χριστιανικών διωγμών, ωστόσο, εμφανίζεται προφανώς στα μουσουλμανικά έθνη.
Σύμφωνα με την World Watch List 2019 [WWL] της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Open Doors, η οποία ερευνά τα 50 έθνη όπου οι Χριστιανοί διώκονται περισσότερο, «η ισλαμική καταπίεση συνεχίζει να πλήττει εκατομμύρια χριστιανούς.» Σε επτά από τα δέκα χειρότερα έθνη, η «ισλαμική καταπίεση» είναι η αιτία της δίωξης.
«Αυτό σημαίνει, για εκατομμύρια χριστιανούς - ιδιαίτερα για εκείνους που μεγάλωσαν ως μουσουλμάνοι ή γεννήθηκαν σε μουσουλμανικές οικογένειες – που ακολουθούν ανοικτά τον Ιησού ότι μπορεί να έχουν επώδυνες συνέπειες,» συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.
Μεταξύ των χειρότερων διωκτών είναι εκείνοι που κυβερνούν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ή τη σαρία - που ακαδημαϊκοί όπως ο John Esposito του Πανεπιστημίου Georgetown επιμένουν πως είναι δίκαιο και ακριβές.
Στο Αφγανιστάν (κατάταξη # 2), «ο Χριστιανισμός δεν επιτρέπεται να υπάρχει.» αναφέρει η WWL 2019, γιατί «είναι ένα ισλαμικό κράτος βάσει συντάγματος, δηλαδή κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ηγέτες εθνοτικών ομάδων, θρησκευτικοί αξιωματούχοι και πολίτες είναι εχθρικοί απέναντι στους χριστιανούς.»
Παρομοίως στην Σομαλία (#3), «Η χριστιανική κοινότητα είναι μικρή και υπό την συνεχή απειλή επίθεσης.
Ο νόμος της Σαρία και το Ισλάμ κατοχυρώνονται στο σύνταγμα της χώρας, και η δίωξη των χριστιανών σχεδόν πάντα συνεπάγεται βία.»
Στο Ιράν (#9), «η κοινωνία διέπεται από ισλαμικό νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικαιώματα και οι επαγγελματικές δυνατότητες των χριστιανών είναι πολύ περιορισμένες.»
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι 38 από τα 50 κράτη που απαρτίζουν την WWL 2019 είναι Μουσουλμανικά στην πλειοψηφία τους.
Ίσως το BBC να υπέκυψε στη σιωπή όσον αφορά τα αίτια της χριστιανικής δίωξης - δηλαδή, υπέκυψε στο «κλίμα πολιτικής ορθότητας» το οποίο ειρωνικά υπογράμμισε – γιατί για την αναφορά του δεν βασίστηκε στην WWL.
Το πρόβλημα με αυτή την ερμηνεία είναι ότι η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε το BBC, ο επίσκοπος του Τρούρο, είναι γεμάτη με υποθέσεις για τις πραγματικές αιτίες της δίωξης των Χριστιανών.
Με βάση αυτό, οι λέξεις «Ισλάμ» και «ισλαμιστές» εμφανίζονται 61 φορές· η λέξη «μουσουλμάνος» εμφανίζεται 56 φορές σε αυτή την έρευνα για τους Χριστιανούς που βρίσκονται υπό δίωξη.
Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της έκθεσης του επισκόπου του Τρούρο: «Η δίωξη των Χριστιανών είναι ίσως πιο έντονη στην περιοχή της γενέτειρας του Χριστιανισμού - την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
«Σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και η Σαουδική Αραβία, η κατάσταση των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων έχει φτάσει σε ανησυχητικό στάδιο.»
«Η εξάλειψη των χριστιανών και λοιπών μειονοτήτων 'με το σπαθί' ή με άλλους βάναυσους τρόπους αποκαλύφθηκε ότι είναι ο συγκεκριμένος και δηλωμένος στόχος των [ισλαμικών] εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη βορειοανατολική Νιγηρία και τις Φιλιππίνες.»
«Υπάρχει μαζική βία που εκφράζεται τακτικά μέσα από τον βομβαρδισμό των εκκλησιών, όπως συνέβη σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Ινδονησία.»
Η μοναδική μεγαλύτερη απειλή για τους Χριστιανούς [στη Νιγηρία] ... προερχόταν από την ισλαμιστική στρατιωτική ομάδα Boko Haram, όπου αμερικανικές αναφορές το 2015 αποκάλυψαν ότι 200.000 χριστιανοί κινδύνευαν να σκοτωθούν...
Οι χειρότερα πληγείσες περιλάμβαναν χριστιανές γυναίκες και κορίτσια που είχαν απαχθεί και αναγκάστηκαν να αλλαξοπιστήσουν, να παντρευτούν, δέχθηκαν σεξουαλικές κακοποιήσεις και βασανιστήρια.»
«Η πρόθεση να διαγραφούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της χριστιανικής παρουσίας [στη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη βορειοανατολική Νιγηρία και τις Φιλιππίνες] κατέστη σαφές με την απομάκρυνση των σταυρών, την καταστροφή των εκκλησιαστικών κτηρίων και άλλων συμβόλων της Εκκλησίας.
Η δολοφονία και η απαγωγή κληρικών αποτελεί άμεση επίθεση στη δομή και την ηγεσία της Εκκλησίας.»
Ο χριστιανισμός αντιμετωπίζει τώρα τον κίνδυνο εξαφάνισης σε περιοχές της Μέσης Ανατολής όπου έχει μακρά ιστορία.
Στην Παλαιστίνη, ο αριθμός των χριστιανών αντιστοιχεί σε κάτω από 1,5 τοις εκατό· στη Συρία, ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε από 1,7 εκατομμύρια το 2011 σε κάτω από 450,000 και στο Ιράκ ο αριθμός των χριστιανών έχει μειωθεί από 1,5 εκατομμύρια πριν από το 2003 σε κάτω από 120,000 σήμερα. Ο Χριστιανισμός κινδυνεύει να εξαφανιστεί, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια αποτυχία για την πολυφωνία στην περιοχή.»
Το BBC πρέπει να επαινεθεί για την αναφορά (επιτέλους) σε αυτό το επείγον ζήτημα - ακόμη και αν είναι τρία χρόνια μετά.
Όπως αναφέρεται σωστά στην έκθεση Τρούρο, «Το 2016 διάφορα πολιτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι οι βιαιοπραγίες του ISIS εναντίον των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων όπως οι Γιαζίντι και Σιίτες μουσουλμάνοι πλησίαζαν τα όρια της γενοκτονίας.»
Τουλάχιστον φαίνεται ότι το BBC έχει σταματήσει να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το φάσμα των διώξεων των χριστιανών όπως έκανε το 2013, όταν η κατάσταση αυτή μόλις είχε φτάσει στο σημείο καμπής.

Raymond Ibrahim, Συγγραφέας του νέου βιβλίου, Sword and Scimitar, Fourteen Centuries of War between Islam and the West, Distinguished Senior Fellow στο Ινστιτούτο Gatestone και Judith Rosen Friedman Fellow στο Middle East Forum.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης