Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό σχεδόν 6 ετών ο χρυσός, στο +0,2% και τα 1.400,10 δολ. - Εβδομαδιαίο «άλμα» 4,1%

tags :
Σε υψηλό σχεδόν 6 ετών ο χρυσός, στο +0,2% και τα 1.400,10 δολ. - Εβδομαδιαίο «άλμα» 4,1%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 3,20 δολ. ή 0,2%, στα 1.400,10 δολ. ανά ουγγιά
Με νέα κέρδη έκλεισε σήμερα (20/6/2019) ο χρυσός, κλείνοντας εκ νέου σε υψηλό σχεδόν έξι ετών, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια.
Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ενέκρινε στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον ιρανικών στόχων, ανακαλώντας ωστόσο τη σχετική απόφαση την τελευταία στιγμή.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Trump επιβεβαίωσε την ακύρωση της επίθεσης, μόλις 10 λεπτά πριν αρχίσει, ενώ ανέφερε ότι δεν βιάζεται.
Ο κίνδυνος μίας ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
Χθες (20/6) η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό drone, εκδίδοντας εν συνεχεία ανακοίνωση, στην οποία δήλωσε ότι «παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».
Περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφερε η αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο βρέθηκε υπό πίεση μετά από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών διολίσθησε σε πολυετή χαμηλά τον Ιούνιο του 2019, σε μια περαιτέρω ένδειξη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε τον Ιούνιο στις 50,1 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 και μόλις πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας- από 50,5 μονάδες τον Μάιο.
Παράλληλα, ο προκαταρκτικός ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών «έπεσε» στις 50,7 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016- έναντι των 50,9 του προηγούμενου μήνα.
Ο σύνθετος ΡΜΙ και για τους δύο κλάδους διολίσθησε στο χαμηλό 40 μηνών των 50,6 μονάδων, από 50,9 τον Μάιο.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 3,20 δολ. ή 0,2%, στα 1.400,10 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,4% στις 96,2 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,136 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,2% στο 1,273 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε «άλμα» 4,1%, στον απόηχο των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που εμφανίστηκε ανοιχτή σε μια μείωση των επιτοκίων, ακόμη και τον Ιούλιο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο «εκτοξεύτηκαν» έτσι στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ότι η οικονομική επέκταση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, ωστόσο είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια εάν οι εμπορικές εξελίξεις και άλλες αβεβαιότητες θέσουν αυτή την προοπτική σε κίνδυνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Με τη σειρά της, η Lael Brainard, κυβερνήτης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν τις μελλοντικές τους προσδοκίες για τα επιτόκια, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης