Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,13% ο DAX

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,13% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,36% στις 384,76 μονάδες
Με ήπια πτώση έκλεισαν σήμερα (21/6/2019), μετά από μια νευρική συνεδρίαση, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.
Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ενέκρινε στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον ιρανικών στόχων, ανακαλώντας ωστόσο τη σχετική απόφαση την τελευταία στιγμή.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Trump επιβεβαίωσε την ακύρωση της επίθεσης, μόλις 10 λεπτά πριν αρχίσει, ενώ ανέφερε ότι δεν βιάζεται.
Ο κίνδυνος μίας ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
Χθες (20/6) η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό drone, εκδίδοντας εν συνεχεία ανακοίνωση, στην οποία δήλωσε ότι «παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,36% στις 384,76 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση 0,5%.


Αντίθετα, κέρδη 0,7% κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν υψηλότερα τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,13% κι έκλεισε στις 12.339,92 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,23% στις 7.407,50 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες στις 5.528,33 μονάδες.




Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,13% κι έκλεισε στις 21.388,63 μονάδες, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας λόγω του υψηλού της χρέους.


Ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης απέτυχαν να προσφέρουν στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, τον Ιούνιο καταγράφηκε περαιτέρω επιτάχυνση στη δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,1 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών- έναντι των 51,8 μονάδων του Μαΐου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 52 μονάδες.
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά μηνών, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες, ενώ στη Γερμανία, ο ρυθμός δραστηριότητας παρέμεινε αμετάβλητος, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,6 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών κατά τις προηγούμενες ημέρες επικεντρώθηκε γύρω από τις κεντρικές τράπεζες, με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρούν όλες αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης