Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η άνοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο 2019, στις 52,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η άνοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο 2019, στις 52,1 μονάδες ο PMI
Η επιτάυχνση στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών αντιστάθμισε τη συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου
Περαιτέρω επιτάχυνση κατέγραψε η δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (21/6) στοιχεία της Markit, καθώς η επιτάχυνση στον κλάδο υπηρεσιών αντιστάθμισε τη συρρίκωνση που καταγράφηκε στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδων τον Μάιο του 2019, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 52 μονάδες.
Ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από τον Νοέμβριο του 2018, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 53,4 μονάδες, έναντι 52,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 53 μονάδες.
Αντίθετα, ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 47,8 μονάδες, έναντι 47,7 μονάδων τον Μάιο, με την παραγωγή του κλάδου να υποχωρεί για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, η συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη δέχθηκε στήριξη και από τη δημιουργία νεών επιχειρήσεων, με τον σχετικό υποδείκτη ωστόσο να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Οι παραγγελίες από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης υποχώρησαν και στους δύο κλάδους, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση συνέχισε την ανοδική του πορεία, παραμένοντας κοντά στον μέσο όρο του τρέχοντος έτους.
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά μηνών, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες, με τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών να καταγράφουν αμφότεροι ανάπτυξη.
Στη Γερμανία, ο ρυθμός δραστηριότητας παρέμεινε αμετάβλητος, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,6 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου ήταν υποτονική.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, «η οικονομία της Ευρωζώνης ενίσχυσε περαιτέρω τη δυναμική της τον Ιούνιο, με τον δείκτη PMI να αυξάνεται από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε στις αρχές του έτους, υποδεικνύοντας ότι τα χειρότερα για την τρέχουσα επιβράδυνση ενδέχεται να είναι πίσω μας».
Ωστόσο, ο κ. Willimason επεσήμανε ότι «ο συνολικός ρυθμός επέκτασης παραμένει αδύναμος, με τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν ανάπτυξη μόλις στο 0,2% για το δεύτερο τρίμηνο, και η περαιτέρω επιδείνωση της αισιδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες δείχνουν ότι ο ρυθμός επέκτασης θα συνεχίσει να περιορίζεται από την αβεβαιότητα και την αποστροφή κινδύνου».
«Οι ανησυχέις για την ασθενέσθερη οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και στις αγορές του εξωτερικού, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι εμπορικοί πόλεμοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στο τοπίο, και επηρεάζουν τις επιχειρηματικές δαπάνες, τις επενδύσεις και το κλίμα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης