Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Οριακές απώλειες -0,12% για Dow Jones και S&P 500

Νευρικότητα στη Wall εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Οριακές απώλειες -0,12% για Dow Jones και S&P 500
Οι επενδυτές παρακολουθούν την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν
(upd) Οριακές μεταβολές σημείωσαν σήμερα (21/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω των διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων, ωστόσο Dow Jones και S&P 500 βρίσκονται μια «ανάσα» από νέα ιστορικά υψηλά, μία ημέρα μετά το ράλι που πυροδότησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,12% στις 26.721 μονάδες, ο S&P 500 είχε τις ίδιες απώλειες (-0,12%) στις 2.950 μονάδες, ενώ δεν κατόρθωσε να επιτύχει νέο ρεκόρ μετά το ιστορικό υψηλό των 2.954,18 μονάδων που «άγγιξε» χθες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,24% χαμηλότερα, στις 8.031 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Micron Technology και PayPal, στο -2,6% και -2,17% αντίστοιχα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εμφανίστηκε ανοιχτή σε μια μείωση των επιτοκίων, ακόμη και τον Ιούλιο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο «εκτοξεύτηκαν» έτσι στο 100%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ότι η οικονομική επέκταση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, ωστόσο είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια εάν οι εμπορικές εξελίξεις και άλλες αβεβαιότητες θέσουν αυτή την προοπτική σε κίνδυνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Με τη σειρά της, η Lael Brainard, κυβερνήτης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν τις μελλοντικές τους προσδοκίες για τα επιτόκια, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.
Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ενέκρινε στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον ιρανικών στόχων, ανακαλώντας ωστόσο τη σχετική απόφαση την τελευταία στιγμή.
Την ακύρωση της επίθεσης μόλις 10 λεπτά πριν αρχίσει επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Trump μέσω... twitter, ενώ ανέφερε ότι δεν βιάζεται.
Εξάλλου, ο ίδιος άφησε χθες υπόνοιες για βομβαρδισμό του Ιράν, όταν, ερωτώμενος από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να βομβαρδίσουν το Ιράν, ο κ. Trump απάντησε: «Θα το μάθετε πολύ σύντομα».
Ο κίνδυνος μίας ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
Χθες (20/6) η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό drone, εκδίδοντας εν συνεχεία ανακοίνωση, στην οποία δήλωσε ότι «παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί».
Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο εμπόριο, πυροδότησε προς στιγμήν δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, θα προβεί στην αναβολή της προγραμματισμένης για την επόμενη εβδομάδα ομιλίας του για την κινεζική πολιτική, ώστε να αποφύγει την πρόκληση επιπρόσθετων εντάσεων εν όψει της συνάντησης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη «WSJ» ότι Trump και Xi είχαν μια «εποικοδομητική συνομιλία» αυτήν την εβδομάδα, εν όψει της συνάντησης στη σύνοδο των G20.
Η «WSJ» προσθέτει πως η απόφαση να αναβληθεί η ομιλία του Pence ελήφθη λόγω των «θετικών ενδείξεων» ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Με ήπια πτώση έκλεισαν, μετά από μια νευρική συνεδρίαση, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,36% στις 384,76 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση 0,5%.
Αντίθετα, κέρδη 0,7% κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν υψηλότερα τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,13% κι έκλεισε στις 12.339,92 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,23% στις 7.407,50 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες στις 5.528,33 μονάδες.


Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,13% κι έκλεισε στις 21.388,63 μονάδες, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας λόγω του υψηλού της χρέους.
Ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης απέτυχαν να προσφέρουν στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, τον Ιούνιο καταγράφηκε περαιτέρω επιτάχυνση στη δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,1 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών- έναντι των 51,8 μονάδων του Μαΐου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 52 μονάδες.
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά μηνών, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες, ενώ στη Γερμανία, ο ρυθμός δραστηριότητας παρέμεινε αμετάβλητος, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,6 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών κατά τις προηγούμενες ημέρες επικεντρώθηκε γύρω από τις κεντρικές τράπεζες, με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρούν όλες αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς τα ασθενή μακροοικονομικά στοιχεία στην Ιαπωνία αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα που προκάλεσε το ράλι στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,02% και τις 21.243,71 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις, μεταξύ άλλων, και από την επιβράδυνση που σημειώθηκε στον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας τον Μάιο του 2019.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο +0,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 0,9% που είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα.
Παράλληλα, εάν εξαιρεθούν οι τιμές των νοπών τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της χώρας για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκνωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες, από 49,5 μονάδες τον Μάιο, με τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,27% στις 2.125,62 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 0,55% στις 6.650,80 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 10.803,77 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,27% στις 28.473,71 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,50% και τις 3.001,98 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα +0,87% και τις 9.214,27 μονάδες.
Τα μεικτά πρόσημα των ασιατικών αγορών ήρθαν λίγες ώρες μετά τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 μάλιστα να «σκαρφαλώνει» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στις 2.954,18 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών κατά τις προηγούμενες ημέρες επικεντρώθηκε γύρω από τις κεντρικές τράπεζες, με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρούν όλες αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, η οποία παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
«Εάν η Fed προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό περιβάλλον καταγράφει επιβράδυνση», ανέφερε η αναλύτρια επενδύσεων της CFRA, Lindsey Bell, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επενδυτές που αναζητούν το καταφύγιο των ομολόγων, ενώ βλέπουμε επίσης σημαντική άνοδο στον χρυσό μετά την απόφαση της Fed».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης