Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με μεταβλητότητα και τη ΔΕΗ πάλι στο επίκεντρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με μεταβλητότητα και τη ΔΕΗ πάλι στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Η μεγάλη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν έχει τιμολογηθεί στις μετοχές και ειδικά σε αυτές που έχουν εκδώσει ομολογιακά δάνεια και μπορούν να τα πάρουν πίσω και να προχωρήσουν σε νέα έκδοση με χαμηλότερο επιτόκιο. Η μείωση των τόκων ευνοεί απευθείας την κερδοφορία.

Ωστόσο, φαίνεται πως η αγορά κάνει μία στάση καθώς υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τις εκλογές, χωρίς βέβαια να έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτοδυναμία και θα είναι σημαντική για την επόμενη μέρα της χώρας.

Το άνοιγμα είναι πτωτικό, αναμένεται μεταβλητότητα, θα έχουμε εκροές μικρές λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE, οι τράπεζες, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΥΔΑΠ μεταξύ άλλων είναι στο επίκεντρο.

ΔΕΗ: Άνοιγμα με απώλειες άνω του 3% και τιμή 1,67 ευρώ. Ο όγκος στις 57 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 387 εκατ. ευρώ. Δόθηκαν εξηγήσεις αλλά μάλλον δεν ικανοποίησαν.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Τα ομόλογα και όχι μόνο τα ελληνικά έχουν σημαντικές τοποθετήσεις και μάλλον αποτυπώνουν κάποιες ανησυχίες επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα ευνοείται και από το προβάδισμα και την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Μια πιο φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση δημιουργεί θετικό κλίμα και οι επενδυτές αγοράζουν το δεκαετές κάτω από το 2,5%. Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για στρέβλωση ειδικά μάλιστα όταν κάνουν τη σύγκριση με άλλες χώρες. Η αλήθεια είναι πως η προοπτική νίκης δημιουργεί ένα κλίμα αλλά δεν αλλάζει τα μεγέθη της χώρας.

Χρειάζεται να γίνουν τομές από τη νέα κυβέρνηση και θα χρειαστεί χρόνος. Η άμεση έξοδος στις αγορές και η εξόφληση του ΔΝΤ, την οποία ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας αλλά δεν την υλοποίηση δημιουργεί συνθήκες μείωσης των τόκων που καταβάλει κάθε χρόνο η χώρα. Είναι μία αρχή αλλά πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ και να πέσει ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ. Δεν είναι και τόσο εύκολο.

ΑΔΜΗΕ: Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ και στο κομμάτι που την αφορά, τονίζεται πως έχει κάνει πρόβλεψη 200 εκατ. ευρώ για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και αναμένει δικαστικές αποφάσεις. Προσπαθεί ωστόσο να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Προφανώς η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση εκτίμησε πως η ΔΕΗ προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει τον ΑΔΜΗΕ ή δε θα μπορέσει να πληρώσει το ποσό που θα επιδικαστεί, εφόσον χάσει τη δίκη. Νομίζουμε πως μία εξωδικαστική λύση θα ήταν θετική εξέλιξη. Άνοιξε με απώλειες και γρήγορα λόγω μεταβλητότητας πήγε σε δημοπρασία.

ΕΥΔΑΠ: Λες και το κάνουν επίτηδες κάποιοι να διαλύσουν πριν τις εκλογές τα λεγόμενα κρατικόχαρτα. Δε θα τους περάσει. Άνοιγμα στα 6,70 ευρώ με όγκο 10 χιλ. τεμάχια και απώλειες 2,5%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις ανήλθαν στα 83,5 εκατ. ευρώ από 78,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ.  Θυμίζουμε πως το 2018 τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 7,7 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (με αποτίμηση 92 εκατ. ευρώ) και ο τραπεζικός δανεισμός στα 106,9 εκατ. ευρώ περίπου ενώ υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 18,6 εκατ. ευρώ, επομένως μιλάμε για καθαρό δανεισμό περί τα 88 εκατ. ευρώ περίπου. Τα αποθέματα ανέρχονται στα 69,4 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις στα 71,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διοίκηση είχε δώσει εκτίμηση για κέρδη το 2019 αντίστοιχα ή και λίγο υψηλότερα από αυτά του 2018. Αν τα πετύχει θα διαπραγματεύεται με p/e περίπου 11,5 φορές. Κάποιοι θεωρούν πως εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και με ζημιές μπορούν να κάνουν ράλι στο ΧΑ, αλλά εταιρείες με τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα όπως αυτό που έχουν υλοποιήσει τα Πλαστικά Θράκης, με κέρδη και χαμηλό δανεισμό πρέπει να παίζουν με μονοψήφιο p/e. Ό,τι πείτε…

Φυσικά και αναγνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα ήταν αδύναμα, αλλά στην τρέχουσα αποτίμηση και με δεδομένο το ιστορικό της πορείας της επιχείρησης τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούμε ότι προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Αν καταφέρει να ξεκολλήσει από τα 1,40 ευρώ θα μπορούσε να κάνει καλή κίνηση. Με αποτίμηση 26 εκατ. ευρώ και δραστηριοποίηση σε ένα δύσκολο κλάδο έχει καταφέρει μέσα σε όλα τα χρόνια της κρίσης να κρατήσει τον ισολογισμό σε πολύ καλή κατάσταση.

Την ώρα που άλλες εταιρείες βουλιάζουν από τα δάνεια που έχουν και οι συνεχιζόμενες ζημιές έχουν φέρει την καθαρή θέση σε αρνητικό έδαφος και χρειάζονται πολλά εκατομμύρια για να βελτιωθεί η κατάσταση, η συγκεκριμένη έχει καθαρή θέση 66,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή παίζει κάτω από το μισό της καθαρής θέσης.

Έχει τραπεζικό δανεισμό 43 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 3,7 εκατ. ευρώ. Έβγαλε ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ το 2018, αλλά έχει περιθώρια να κάψει «λίπος». Έχει αποθέματα 32,3 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 21,6 εκατ. ευρώ. Αυτό που θέλουμε να δούμε στο εξάμηνο είναι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές μέσω μείωσης αποθεμάτων και είσπραξης απαιτήσεων προκειμένου να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός.

CENTRIC: Μπήκαν δυνατά οι αγοραστές και μόλις έκανε 2 χιλ. τεμάχια στα 0,2310 ευρώ πήγε σε δημοπρασία. Η μετοχή έχει αξία και υπολογίζουμε ότι όσοι αγόρασαν χαμηλά, τότε που την παρουσίαζε η στήλη, ήτοι κοντά στα 0,10-0,12 ευρώ μπορούν να πουλήσουν πάνω από τα 0,28 ευρώ. Ο καθένας βέβαια έχει τα δικά του κριτήρια και αποφασίζει ανάλογα. Στα 0,2390 ευρώ με άνοδο 3,91% και όγκο 10 χιλ. τεμάχια.

ΛΥΚΟΣ: Στο 1ευρώ η μετοχή ξανά μετά από 4 χρόνια. Βγαίνουν πάντως κομμάτια στο 1 ευρώ

FIERATEX: Είναι στο +40% από την αρχή του έτους με αποτίμηση 2,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εικόνα της μετοχής δείχνει πως η όποια κίνηση ανοδική βρίσκει μπροστά τις πολλούς πωλητές. Έχει προσπαθήσει τους τελευταίους μήνες να κινηθεί και αρκετές φορές έχει γυρίσει χαμηλότερα με όγκο.

Οι τελευταίες τρεις συνεδρίασης ήταν πτωτικές χωρίς μεγάλο όγκο αλλά έμεναν πωλητές. Χθες έμειναν 19 χιλ. τεμάχια περίπου ανεκτέλεστα και ο όγκος ήταν συνολικά 5 χιλ. τεμάχια.
Η καθαρή θέση είναι στα 12 εκατ. ευρώ και τα τραπεζικά δάνεια στα 5,5 εκατ. ευρώ. Είχε ταμείο 779 χιλ. ευρώ, αποθέματα 7 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 6 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις το 2018 μειώθηκαν οριακά αλλά γύρισε σε κέρδη 100 χιλ. ευρώ από ζημιά 528 χιλ. ευρώ. Βοήθησε η φορολογία, όπως και το 2017 αλλά η ζημιά προ φόρων το 2018 ήταν σημαντικά μικρότερη.

ΜΙΚΡΑ: Η αλήθεια είναι πως για τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης ή αυτό που παλιά λέγαμε περιφέρεια, χρειάζονται δυνατά χέρια προκειμένου να απορροφήσουν την προσφορά που βγάζουν επενδυτές εγκλωβισμένοι επί σειρά ετών, οι οποίοι βλέπουν ευκαιρία για πωλήσεις την ξαφνική κινητικότητα.

Θα χρειαστεί να εμφανιστούν πολλοί επενδυτές με διάθεση να τοποθετηθούν σε μικρές εισηγμένες που έχουν κάποια αξία, αλλά η περιορισμένη εμπορευσιμότητα δημιουργεί συνθήκες εγκλωβισμού. Φταίει που τόσα χρόνια οι βασικοί μέτοχοι αδιαφορούσαν και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης