Ενέργεια

Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει η ΝΔ – Με διαγωνιστική διαδικασία η διάθεση ποσοστού

tags :
Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει η ΝΔ –  Με διαγωνιστική διαδικασία η διάθεση ποσοστού
Δικαίωμα πρώτης προτίμησης θα έχει η State Grid ως υφιστάμενος μέτοχος μειοψηφίας
Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η πρόταση της ΝΔ είναι η παραχώρηση επιπλέον ποσοστού σε ιδιώτη από το υφιστάμενο, ώστε ο Διαχειριστής να μπορέσει να επιτελέσει καλύτερα την κομβική αποστολή του για τη διασύνδεση όχι μόνο των ελληνικών νησιών, αλλά και της χώρας μας με τα όμορα κράτη.
Αυτό επισήμανε χθες (20/6) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο για τις υποδομές και τις μεταφορές, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση που διαχειρίζεται τα εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η παρουσία ενός ιδιώτη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ως επενδυτή μειοψηφίας, περιορίζει τις δυνατότητές του ως προς την υλοποίηση του σχεδίου των μεγάλων διασυνδέσεων που καλείται να φέρει σε πέρας ο ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα, ένας στρατηγικός επενδυτής θα μπορεί να επιτελέσει πολύ καλύτερα το έργο του και να αναπτύξει την επιχείρηση.
Όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή το Δημόσιο κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, ενώ 24% του Διαχειριστή βρίσκεται υπό την κυριότητα της κινεζικής State Grid.
Αν και ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία αναφορά στο ποσοστό του Δημοσίου που προτίθεται να παραχωρήσει η ΝΔ, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, επισήμανε πως η παραχώρηση θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, στη διαδικασία αυτή δικαίωμα πρώτης προτίμησης θα έχει η State Grid, ως υφιστάμενος μέτοχος μειοψηφίας.

Επιτάχυνση των διασυνδέσεων 

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως είναι ανάγκη να προχωρήσουν  οι μεγάλες διασυνδέσεις, όχι μόνο τον νησιών και της  Κρήτης με την Αττική, αλλά και αυτές με τα γειτονικά κράτη που θα καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Αναφορικά με τις υποδομές φυσικού αερίου, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ είχαν ξεκινήσει ο IGB και ο TAP, συμπληρώνονται πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες, είτε αυτές αφορούν τη ΔΕΠΑ, είτε ιδιώτες.
Έτσι, όπως ανέφερε, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η απερχόμενη κυβέρνηση και οι οποίες εμπλέκουν τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση νέων υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Ως παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών, ανέφερε το  FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και την ιδιωτικοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στην Καβάλα, για τη μετατροπή του ταμιευτήρα σε αποθήκη φυσικού αερίου.
To συνέδριο για τις υποδομές και τις μεταφορές συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης