Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα ασανσέρ οι αποδόσεις – Σχέδιο να μειωθούν τα repos κάτω από 10 δισ

Επικίνδυνη κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα ασανσέρ οι αποδόσεις – Σχέδιο να μειωθούν τα repos κάτω από 10 δισ
Έρχεται μείωση των repos κάτω από 10 δισεκ.
Η επικρατούσα κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι τουλάχιστον πρωτοφανής.
Ακραία κερδοσκοπία σε μια ρηχή αγορά όπου 14-18 δισεκ. ομόλογα διαμορφώνουν αποδόσεις και τιμές κατά το δοκούν.
Ακρότητες, υπερβολές, αποδόσεις που δεν αντιστοιχούν στην πιστοληπτική διαβάθμιση…
Η ίδια εικόνα ακραίας κερδοσκοπίας και στα ομόλογα της Ευρώπης οι αποδόσεις αυξομειώνονται όπως και στην Ελλάδα σαν ασανσέρ.
Τα σχέδια για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης – ακόμη και εάν δεν υλοποιηθούν – από την ΕΚΤ έχουν πυροδοτήσει μια παθογενή κατάσταση όπου δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία των αποδόσεων με την πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα οι αποδόσεις σπάνε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο μέχρι τις 20 Ιουνίου καθώς επιθετικές πωλήσεις οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς από 2,35% στο 2,73%.
Επιθετικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, η υπόθεση του Ιράν, η Τουρκία και οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι απειλές Trump του αμερικανού Προέδρου ήταν οι αιτίες ώστε ορισμένοι επενδυτές να προβούν σε profit taking δηλαδή σε ρευστοποιήσεις για αποκομιδή κερδών.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ακραίας κερδοσκοπίας στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι μόνο ότι έχει κλείσει στις 60 μονάδες βάσης το spread με την Ιταλία και στις 217 μονάδες βάσης με την Πορτογαλία.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ-.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντιστοιχούν σε καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, σε καλύτερη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι αγορές λοιπόν καθορίζουν και επηρεάζουν τους οίκους αξιολόγησης με την διαφορά ότι σήμερα στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με το 2012 την περίοδο του default της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Οι αγορές διαμορφώνουν την τιμολόγηση και οι οίκοι αξιολόγησης ακολουθούν.
Οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντιστοιχούν σε βαθμολογία ΒΒ και όχι ΒΒ- οπότε λογικά θα υπάρξει προσεχώς αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Έρχεται μείωση των repos του ελληνικού δημοσίου κάτω από 10 δισεκ.

Υπάρχει σχέδιο μετά τις εκλογές το ελληνικό δημόσιο να προβεί σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων π.χ. 15 ή 20 χρόνια που έχουν επιτόκια 2,93% έως 3,22%.
Ο δανεισμός για 15 ή 20 χρόνια σε αυτά τα επιτόκια φαίνεται δελεαστικός ενώ θα περάσει και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με ομόλογα λήξης πέραν του 2032 που οριοθετούνται οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.
Η κάλυψη των ομολόγων αυτών θα σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές θεωρούν βιώσιμο το χρέος.
Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει σχέδιο τα repos του ελληνικού δημοσίου, από 19 δισεκ. να μειωθούν κάτω από 10 δισεκ. και ουσιαστικά η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα να αντικατασταθεί με πολύ μακροπρόθεσμους τίτλους.
Εάν η μείωση των repos είναι ανάλογη των εκδόσεων μακροπρόθεσμων ομολόγων τότε το χρέος δεν θα αυξηθεί αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το καθορίζουν.
Το χρέος της κεντρικής διοίκησης υπενθυμίζεται ότι είναι 357 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 252 δισεκ. είναι τα δάνεια από ESM, EFSF κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης