Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Θανατηφόρες» καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων από ΕΦΚΑ και Επικουρικά

tags :
«Θανατηφόρες» καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων από ΕΦΚΑ και Επικουρικά
Πάνω από 2 χρόνια περιμένουν 30.000 εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ & νοσηλευτές - Μέχρι 4 χρόνια οι διαδοχικές συντάξεις
Ως τσουνάμι για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΦΚΑ λειτούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος συσσώρευσε προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η εκκρεμότητα 213.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης (κύριας και επικουρικής), ενώ η έκδοση συντάξεων μόνο για τους ΟΤΑ (Δημόσιο) ξεπερνά τα 2 χρόνια και για διαδοχική τα 3 χρόνια.
Όπως αποδείχθηκε στην πράξη ο συγκεκριμένος φορέας δεν υφίσταται παρά μόνο στο επίπεδο της εφαρμογής των άμεσων μνημονιακών υποχρεώσεων της Κυβέρνησης, τονίστηκε στο 34ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Ογκανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής.
Με βάση την εισήγηση του προεδρείου, η κατάσταση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ως εξής:
  • Κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ όπου ο δικαιούχος για 35 χρόνια ασφάλισης λάμβανε επιπλέον περίπου 1200 ευρώ και τώρα αυτό μειώθηκε κατά περίπου 70%! (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Μονοσύνταξη στο ΤΣΑΥ η οποία όμως καταργείται τέλος του 2019.
  • Ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000. (Δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου).  
  • Η κατάσταση είναι ακόμη τραγικότερη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων Δημοσίου & Δήμων ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα δύο έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου  και την υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, την υποστελέχωσή της, την ασυμβατότητα που παρουσιάζεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των Δημοσίων & Δημοτικών υπαλλήλων σε σχέση με τα άλλα Ταμεία και την αδυναμία υποστήριξής τους από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ.
  • Συντάξεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση : 15.000 εκπαιδευτικοί, 7500 Δήμοι – Νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικοί και τουλάχιστον άλλες 15.000 στις υπόλοιπες κατηγορίες.  Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης είναι άγνωστος, ενώ αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Η κατάσταση είναι τόσο τραγελαφική που ενώ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε η δημιουργία «κλιμακίων» για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Υπάρχουν π.χ  περιπτώσεις όπου μια βεβαίωση συμμετοχής που αφορά σε διαδοχική ασφάλιση εκκρεμεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • Οι πληρωμές των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων για αναδρομικά και των παρόχων, για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνέχεια αναβάλλονται, λόγω του «σφιχτού» προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών. Τα έσοδα δεν ελέγχονται, λόγω κατάργησης της αρμοδιότητας και μη ανάληψής της από τη Διεύθυνση Εσόδων Μισθωτών του ΕΦΚΑ.
  • Στις 30/4/2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 87.504 και τα εφάπαξ 20.614.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης