Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Από την Κίνα πιθανότατα θα προέλθει η επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση

ΔΝΤ: Από την Κίνα πιθανότατα θα προέλθει η επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση
Η Κίνα εμφανίζεται ως η πιο επικίνδυνη περιοχή από πλευράς οικονομικού ρίσκου, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Η Κίνα εμφανίζεται ως η πιο επικίνδυνη περιοχή από πλευράς οικονομικού ρίσκου, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον τομέα των ασφαλίσεων, την οικονομική κατάσταση των κρατών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, από το μπλογκ του ΔΝΤ, μόνο ο κλάδος των ασφαλίσεων φαίνεται να παρουσιάζει μέτριο κίνδυνο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται «στο κόκκινο».
«Από πού θα προέλθει η επόμενη οικονομική κρίση;
Η σύντομη απάντηση είναι: δεν ξέρουμε.
Μπορούμε, ωστόσο, να αναζητήσουμε τρωτά σημεία στο σύστημα τα οποία, εάν δεν διορθωθούν, μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλα προβλήματα.
Τι εννοούμε με την έννοια “ευπάθεια”;
Είναι ένας τομέας αδυναμίας που μπορεί να ενισχύσει και να διαδώσει ένα απροσδόκητο οικονομικό σοκ, αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Φανταστείτε την επίδραση ενός σεισμού σε ένα σπίτι που χτίστηκε πάνω στην άμμο.
Στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, οι ρωγμές στη βάση μπορούν να προκύψουν από τα υψηλά επίπεδα χρέους και τις αναντιστοιχίες των παραγόντων κινδύνου των ιδρυμάτων, όπως τα νομίσματα.
Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά τρωτά σημεία.
Ένα άλλο αδύναμο σημείο είναι το επίπεδο χρέους στις αμερικανικές εταιρείες».
Επίσης, «η δανειοδότηση σε υπερχρεωμένες εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα αυξάνεται και μπορεί να είναι μια διεύρυνση της ρωγμής στο σύστημα.
Το Διάγραμμα της Εβδομάδας παρουσιάζει μία κλίμακα πέντε σημείων που κυμαίνεται από τον χαμηλότερο (σκούρο πράσινο) κίνδυνο έως τον υψηλότερο (κόκκινο) για έξι τομείς και πέντε ομάδες χωρών», σημειώνεται.
Ο πίνακας:

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης