Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Απαντητική επιστολή στην Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα – Conte: Θα σεβαστούμε τους κανόνες

tags :
Ιταλία: Απαντητική επιστολή στην Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα – Conte: Θα σεβαστούμε τους κανόνες
Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην οικονομική μας πολιτική είπε ο Conte
Απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ απέστειλε χθες Τετάρτη 19/6 το βράδυ η Ιταλία μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν για την εκκίνηση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα.
Στην 6σέλιδη επιστολή της, στην οποία ως αποδέκτες μεταξύ άλλων ορίζονται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, η ιταλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο και ότι θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά εναπόκειται σε αυτήν το πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην οικονομική μας πολιτική» είπε μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος είναι και αυτός που θα αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.
Σημειώνεται πως το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ προκειμένου να εγκρίνει το περιεχόμενο της επιστολής και με το πέρας της συνεδρίασης δεν έγινε κάποια δήλωση.
Ωστόσο, τα ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η κυβερνητική «γραμμή» είναι ναι στο διάλογο, ναι στο σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ αλλά και πίστη στην οικονομική πολιτική που έχει χαραχθεί καθώς ήδη υπάρχουν θετικά νέα από το μέτωπο της ιταλικής οικονομίας.
Τη γραμμή αυτή στηρίζει ανεπιφύλακτα ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, αν και υπάρχουν δυσκολίες από τους δύο αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο μέτρο του ενιαίου φόρου που θέλει διακαώς ο Matteo Salvini (ήταν βασική προεκλογική του δέσμευση) και στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
Από την πλευρά του ο Conte θεωρεί εφικτό να περιοριστεί στο 2,2% το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα το 2019, χαμηλότερα δηλαδή από το 2,5% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5/6 οι Βρυξέλλες άνοιξαν τον δρόμο για την έναρξη μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία εξαιτίας του ότι δεν εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση του χρέους της που υπολογίζεται στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης