Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλός Πρωθυπουργός: Η Ρώμη θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αλλά θα αγωνιστεί για να τους αλλάξει

tags :
Ιταλός Πρωθυπουργός: Η Ρώμη θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αλλά θα αγωνιστεί για να τους αλλάξει
H Ρώμη προσπαθεί να αποφύγει την ανάληψη δράσης από την ΕΕ, για το αυξανόμενο χρέος της.
Η Ιταλία θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα αγωνιστεί για να τους αλλάξει ώστε να υπάρχει χώρος για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και ισχυρότερη ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, καθώς η Ρώμη προσπαθεί να αποφύγει την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΕ για το αυξανόμενο χρέος της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Ιταλία ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει στενότερη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής της και μπορεί εντέλει να οδηγήσει σε πρόστιμα.
Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, λέει πως η Ρώμη δεν μείωσε το δημόσιο χρέος της το 2018 όπως είχε υποσχεθεί και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος και το 2020 εκτός εάν η κυβέρνηση λάβει μέτρα λιτότητας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε το ενδεχόμενο έναρξης μιας διαδικασίας επί παραβάσει από την ΕΕ και είμαστε βέβαιοι για τις οικονομικές πολιτικές μας», είπε ο κύριος Conte ενώπιον της Βουλής πριν από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο Πέμπτη.
«Η Ιταλία σκοπεύει να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ», είπε αλλά πρόσθεσε πως αυτοί θα πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να διασφαλίζεται μια καλύτερη «ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη και (ανάμεσα) στη μείωση των κινδύνων και στον καταμερισμό των κινδύνων».
Περίπου στο 132% επί του ΑΕΠ, το χρέος της Ιταλίας είναι αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά από εκείνο της Ελλάδας.
Ο κύριος Conte είπε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα ψήφισμα που κατέθεσε ο κυβερνών συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων το οποίο την καλεί να επιδιώξει συγκεκριμένες αλλαγές στους κανόνες της Ένωσης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών μελών.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή με 287 ψήφους υπέρ έναντι 188 κατά καλεί για την αφαίρεση «των παραγωγικών επενδύσεων, περιλαμβανομένων εκείνων στο ανθρώπινο κεφάλαιο» από τον υπολογισμό του ελλείμματος, και «την αναθεώρηση της αναφοράς στη δομική ισορροπία».
Προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις έχουν καλέσει οι επενδύσεις να αφαιρούνται από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, αλλά η πρόταση απορριπτόταν πάντα από βόρειες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι πρόθυμες να τροποποιήσουν τους κανόνες κατ΄εντολήν της υπερχρεωμένης Ιταλίας.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης