Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μέσω Πειραιώς η διόρθωση

tags :
Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μέσω Πειραιώς η διόρθωση
ΑΓΟΡΑ: Η Πειραιώς επηρέασε όπως φάνηκε την πορεία της αγοράς και δέχθηκε σημαντική πίεση. Ακολούθησαν και οι υπόλοιπες τράπεζες, πλην της Αττικής, η οποία καταγράφει σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους.

Η αγορά φαίνεται πως κάνει στάση και χρειάζεται καλύτερο μείγμα ειδήσεων για να περάσει πάνω από τις 850-860 μονάδες. Στα βαριά χαρτιά υπάρχει και μία σχετική κόπωση αν δούμε την πορεία συγκεκριμένων μετοχών.

Δεν είναι κάτι αρνητικό εκτός και αν αλλάξει δραματικά το κλίμα. Προς το παρόν βλέπουμε πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια διάθεση. Μας ανησυχεί ωστόσο η πορεία συγκεκριμένων μετοχών που θα περιμέναμε την κίνησή τους αργότερα. Ας ελπίσουμε πως δε σημαίνει τέλος για το ράλι. Αναφερόμαστε στο ράλι των μετοχών χωρίς θεμελιώδη.

Θα πρέπει να πούμε πως η αγορά ομολόγων πηγαίνει εξαιρετικά και πως υπάρχει μία φήμη ή και προσδοκία στα χρηματιστηριακά γραφεία για το επόμενο QE, αν υπάρξει, και λένε πως μπορεί να γίνει με αποδοχή και των ελληνικών ομολόγων. Αυτό δημιουργεί μία αισιοδοξία.

ΑΠΟΨΗ: Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως χρειάζεται προσοχή η αγορά καθώς παρατηρούμε πως κάνουν πράξη ακόμα και μετοχές που έχουν τεράστια θέματα και όχι μόνο κάνουν πράξη αλλά καταγράφουν και σημαντική άνοδο.

Εισηγμένες με αρνητική καθαρή θέση, που οι τράπεζες παίρνουν περιουσιακά στοιχεία των μεγαλομετόχων κ.α. καταγράφουν στις τελευταίες συνεδριάσεις αξιόλογη άνοδο, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι πλην της διάθεσης. Λίγη προσοχή λοιπόν καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του εγκλωβισμού. Δεν χρειάζεται κυνήγι μετοχών.

Σε αυτά τα χαρτιά πρέπει να είστε πιο γρήγοροι και από τον άνεμο και να θυμάστε πως «του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ». Καλή τύχη.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Καθυστερημένη μάλλον η απογοήτευση της αγοράς από το ύψος του επιτοκίου αφού εκεί αναμενόταν. Ακριβός και μάλιστα σημαντικά ο δανεισμός αυτός την ώρα που η Ελλάδα έχει ιστορικά χαμηλά επιτόκια στο δεκαετές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ευνοούνται οι εισηγμένες που είχαν αγοράσει στην αύξηση κεφαλαίου. Όχι ότι βγάζουν κέρδη αλλά έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τη ζημιά τους. Θυμίζουμε πως η ΕΥΔΑΠ είχε βάλει 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου και θεωρεί στρατηγικού χαρακτήρα την επένδυση.

Βέβαια αυτή η «στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση» έκανε την ΕΥΔΑΠ να μην ασκήσει τα δικαιώματά της στην επόμενη αύξηση που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2018. Έχει 4,7 εκατ. μετοχές με τιμή 31/12/18 0,116 ευρώ ανά μετοχή. Ελπίζουμε στο μέλλον να μην κάνει άλλες τέτοιες… στρατηγικές κινήσεις.

ΤΙΤΑΝ: Ξεκίνησε η νέα δημόσια πρόταση και η μετοχή πήρε ανάσες. Απαραίτητη η άνοδος αφού είχε φτάσει σε χαμηλά επίπεδα και δεν είχε ακολουθήσει την πορεία της αγοράς. Αυτή η υποαπόδοση δεν αποκλείεται να αφυπνίσει αυτούς που δεν ανησυχούν για τη δημόσια πρόταση.

ΟΛΠ: Για μία ακόμη συνεδρίαση φάνηκε πως τα 23 ευρώ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στα 22,10 ευρώ το κλείσιμο με απώλειες 2,43% που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

ΕΛΓΕΚΑ: Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αρκετά κομμάτια ανεκτέλεστα στην πλευρά των αγοραστών στο limit up. Αποτίμηση 7,7 εκατ. ευρώ. Το 2018 είχε πωλήσεις 174 εκατ. ευρώ και ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 6,7 εκατ. ευρώ ενώ έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 43,5 εκατ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 24,5 εκατ. ευρώ πληρωτέα φέτος. Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 79,2 εκατ. ευρώ.

ΑΝΕΚ: Έβδομη συνεχόμενη ανοδική και με ανεκτέλεστο στην πλευρά των αγοραστών. Στα 0,0740 ευρώ με όγκο 341 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 13,7 εκατ. ευρώ. Μεγάλα δάνεια και στην επιτήρηση διαπραγματεύεται η μετοχή.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Αναμενόμενη η κίνηση. Εδώ τρέχει και ο κάθε πικραμένος, η συγκεκριμένη δε θα τρέξει που ο βασικός μέτοχος έχει μετοχοποιήσει υποχρεώσεις με πολλαπλάσια τιμή;

ΥΑΛΚΟ: Με όγκο κάτω από 1.000 τεμάχια όλο το 2019 σήμερα έκανε 1,601 αλλά στο -20%. Αφού βρέθηκε αγοραστής…

MODA BAGNO: Την κοιτάμε το τελευταίο διάστημα, όπως και αρκετό καιρό πριν όταν υπήρχε πωλητής με αρκετά κομμάτια και δεν υπήρχε εντολή αγοράς. Σήμερα έκανε όγκο 33 χιλ. τεμάχια και έκλεισε με απώλειες αλλά όχι limit down.

Στα 0,3140 ευρώ και στο -3,09% με χαμηλό ημέρας το limit down των 0,2920 ευρώ. Η αποτίμηση στα 5,9 εκατ. ευρώ. Νομίζουμε πως τα ακίνητα είναι ικανά να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος αν όχι το σύνολο των δανείων και τα αποθέματα αξίζουν αυτή τη στιγμή, αν «σκοτωθούν» περισσότερα από την αποτίμηση.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Στα0,1340 ευρώ και στο +9,84% με όγκο 11 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 4,6 εκατ. ευρώ. Με πωλητές αυτή τη φορά το κλείσιμο. Ήταν το πέμπτο συνεχόμενο limit up.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης