Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πιθανές νέες εκλογές στην Ιταλία – Τα κυβερνητικά μέτρα δεν τονώνουν την ανάπτυξη

DBRS: Πιθανές νέες εκλογές στην Ιταλία – Τα κυβερνητικά μέτρα δεν τονώνουν την ανάπτυξη
Έκθεση της DBRS για την Ιταλία 
Η ολοένα και ισχυρότερη Λέγκα του Βορρά ενδέχεται να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές, σχολιάζει η DBRS για τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα του κόμματος του Matteo Salvini στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ωστόσο, βασικά σενάριο του καναδικού οίκου είναι η επιβίωση της τρέχουσας κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών άλλαξαν τις ισορροπίες εξουσίας στην Ιταλία και ο συνασπισμός φαίνεται πιο ασταθής.
Πλέον το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) βρίσκεται σε αδύναμη θέση και μπορεί να αναγκαστεί να δεχτεί τις προτεραιότητες της ατζέντας της Lega Nord, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές.
Ο κίνδυνος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP) που άνοιξε η Κομισιόν για την Ιταλία ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον συνασπισμό, επισημαίνεται -η τελική απόφαση σχετικά με την EDP αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να φτάσει το 135,2% το 2020, από 132,2% πέρυσι.
Ως αποτέλεσμα, η DBRS αναμένει από την ιταλική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση για να αποφύγει το άνοιγμα της EDP.
«Η χαλάρωση των εντάσεων με την ΕΕ θα συμβάλει πιθανώς στη διατήρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Εάν ενταθούν οι πολιτικές εντάσεις με την ΕΕ, οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν αρνητικά και να ασκήσουν πίεση στην ιταλική κυβέρνηση. (…)
Η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στον σεβασμό του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και στην εφαρμογή φορολογικών μέτρων χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φόρων επί του εισοδήματος και της κατάργησης της ήδη νομοθετημένης έμμεσης φορολογικής επιβάρυνσης το 2020, φαίνεται ανέφικτη.
Πρέπει να εφαρμοστούν συμπληρωματικά αντισταθμιστικά μέτρα.
Ως εκ τούτου, η DBRS θεωρεί θετική αλλά ενδεχομένως πιο συντηρητική προσέγγιση των δημοσιονομικών δαπανών, ωστόσο μια αλλαγή κατεύθυνσης στις πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικά ζητήματα δεν είναι εμφανής», σχολιάζεται.
Σύμφωνα με την άποψη του οίκου αξιολόγησης, όσο το εξωτερικό περιβάλλον στην Ευρώπη είναι αδύναμο και η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να αγκομαχά.
«Η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική και οι τρέχουσες πολιτικές φαίνονται αναποτελεσματικές στην τόνωση της ανάπτυξης. (…)
Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό της ιταλικής πολιτικής -επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον διακυβέρνησης και περιορίζει την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να λαμβάνουν αντιλαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων.
Οι συχνές αλλαγές στις κυβερνήσεις και η πρόσφατη αστάθεια διαβρώνουν την ηγεσία.
Το τελευταίο επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους νέους ψηφοφόρους που υποεκπροσωπούνται σε μια χώρα όπου περίπου το 29% του πληθυσμού είναι 60 ετών. (…)
Σε αυτό το πλαίσιο, η DBRS αναμένει ένα πολιτικό σκηνικό με την τρέχουσα κυβέρνηση να παραμένει στην εξουσία, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόωρες εκλογές.
Η επιτυχία της Lega στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει καταστήσει πιο πιθανό ότι ο αρχηγός του κόμματος Matteo Salvini θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την άποψη της DBRS, μια νέα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση, με την τελευταία να υποδηλώνει συνασπισμό μεταξύ του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του M5S, θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει πιο μετριοπαθείς δημοσιονομικές θέσεις και να είναι πιο εποικοδομητική».

Image  Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης