Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Η πολιτική αβεβαιότητα θα στοιχίσει πάνω από 1% ΑΕΠ της Ιταλίας έως το 2020

tags :
Goldman: Η πολιτική αβεβαιότητα θα στοιχίσει πάνω από 1% ΑΕΠ της Ιταλίας έως το 2020
Η ζημιά που μπορεί να επιφέρει στο ιταλικό ΑΕΠ η αβεβαιότητα είναι της τάξεως του 0,5% έως το τέλος του έτους, ενώ για το 2020 η ζημιά θα είναι ίση με το 0,8% του ΑΕΠ
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί η οικονομία της Ιταλίας από την αβεβαιότητα στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία εκτίμησε ότι το πλήγμα θα είναι της τάξεως του 0,5% το β' 6μηνο του 2019 και του 0,8% το 2020.
Όπως επισημαίνει η πολιτική αβεβαιότητα θα αυξηθεί και θα μείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ποινή που θα της επιβληθεί σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Αυτή όμως η πολιτική αβεβαιότητα θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα τόσο στα ομόλογα της χώρας όσο και στο ΑΕΠ της.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ζημιά που μπορεί να επιφέρει στο ιταλικό ΑΕΠ η αβεβαιότητα είναι της τάξεως του 0,5% έως το τέλος του έτους, ενώ για το 2020 η ζημιά θα είναι ίση με το 0,8% του ΑΕΠ.
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί στην Ιταλία μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι τιμές των ιταλικών περιουσιακών στοιχείων ήταν πολύ ασταθείς.
Στο παρελθόν, η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας συνδέθηκε με τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, την αύξηση του ιταλικού spread και τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Αναμένεται ότι οι συσχετισμοί αυτοί θα επαναληφθούν εάν αυξηθεί περαιτέρω η αβεβαιότητα πολιτικής λόγω των συνεχιζόμενων συζητήσεων για την εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.
Έτσι, η Goldman Sachs παρέχει μια εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της αυξανόμενης αβεβαιότητας πολιτικής όσον αφορά το spread, τις οικονομικές συνθήκες και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Όπως αναλύει, μετά την αβεβαιότητα πολιτικής με τον δείκτη Bloom et al., ένα μέτρο βασισμένο στον αριθμό των άρθρων, από τις δύο μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, που περιέχουν όρους όπως η «αβεβαιότητα», η «οικονομία» και ένας ή περισσότεροι όροι που σχετίζονται με την πολιτική.
Θεωρει, επομένως, δυο πιθανά σενάρια: (i) αύξηση της αβεβαιότητας πολιτικής από τον Μάιο του 2019 στο επίπεδο που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2018 (αύξηση 24 μονάδων από το σημερινό επίπεδο) και (ii) αύξηση της αβεβαιότητας πολιτικής από το το Μάιο του 2019 σε εκείνο που επιτεύχθηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής κρίσης την περίοδο 2011-2012 (αύξηση κατά 77 μονάδες).
Σύμφωνα με το μοντέλο της Goldman Sachs, το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα αυξηθεί κατά 57 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια των 12 μηνών.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα περιοριστούν κατά 14 μονάδες τη στιγμή του σοκ και κατά 25 μ.β. το επόμενο 12μηνο.
Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσής της η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ιταλία θα μειωθεί κατά περίπου 0,5 μονάδες βάσης, σωρευτικά για 12 μήνες, αν η πολιτική αβεβαιότητα αυξηθεί στο επίπεδο του Δεκεμβρίου 2018 και κατά 2% στο πολύ πιο αρνητικό αλλά λιγότερο πιθανό σενάριο της πολιτικής αβεβαιότητας που επιστρέφει στο ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσης.
Η μείωση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας θα αποτελούσε σημαντική επίδραση στην ήδη άσχημη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2% στο β' 6μηνο του έτους και σε 0,8% το 2020.
Οι εκτιμήσεις είναι σημαντικές για την εκτίμηση των κινδύνων.

Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο κίνδυνος καθοδικής επιβάρυνσης για τις τρέχουσες προβλέψεις θα μπορούσε να είναι αυξημένες.
Δεύτερον, υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις, γεγονός που απαιτεί προσεκτική ερμηνεία των δεδομένων.
Ωστόσο, καταλήγει, η βασική εκτίμηση είναι ότι μετά από μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας πολιτικής, αυτή ή άλλη ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανότατα να σχεδιάσει ένα κυβερνητικό προϋπολογισμό που θα οδηγήσει σε λιγότερο αμφισβητούμενο διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους και σε μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας όπως συνέβη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης