Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Καμία εμπλοκή στα πιθανά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας – Τι εξετάζεται

tags :
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Καμία εμπλοκή στα πιθανά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας – Τι εξετάζεται
Για κίνηση εντυπωσιασμού έκανε λόγο ο κ.Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στα περί ανοίγματος της Αμμοχώστου
Την θέση ότι η Κύπρος δεν θα έχει καμία εμπλοκή στην προετοιμασία των πιθανών μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του σε κυπριακά ΜΜΕ ο κ.Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ετοιμάσουν κείμενο επιλογών με πιθανά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.
Μάλιστα ο κ.Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε αφενός τις δηλώσεις του Επιτρόπου Johannes Hahn αναφέροντας πως είναι πιθανό να τεθούν στο τραπέζι τα προενταξιακά κονδύλια στην Τουρκία και αφετέρου την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, F. Mogherini ότι ενδεχομένως να προταθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε βάρος όσων εμπλέκονται στις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ή πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης ζήτησε μέσω των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci, ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να δουν πώς θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, αίτημα πάντως που έως και σήμερα έχει μείνει αναπάντητο από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ψευδοκράτους περί ανοίγματος της Αμμοχώστου σε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να προχωρήσει στην καταγραφή περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη, ο κ.Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ozersai: Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα της Αμμοχώστου με τους Ελληνοκυπρίους – Προχωράμε μόνοι μας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους K. Ozersai είπε πως πάντα ήταν υπέρ του ανοίγματος των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το καθεστώς, υπό το οποίο θα γίνει το «άνοιγμα» της πόλης.
«Προσπάθουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο.
Η ομάδα που θα αναλάβει την έρευνα στην Αμμόχωστο, θα καταγράψει περιουσιακά στοιχεία, την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη, αλλά και την κατάσταση των κτιρίων.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, θα καθοριστεί και η πολιτική που θα ακολουθήσουμε στο θέμα της Αμμοχώστου.
Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα της Αμμοχώστου με τους Ελληνοκύπριους και προχωρούμε μόνοι μας», επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» θα ενεργήσει με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης