Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις αρχές του 2020 προγραμματίζουν ΕΛΠΕ και Edison την ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό

tags :
Στις αρχές του 2020 προγραμματίζουν ΕΛΠΕ και Edison την ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό
Έχουν «παγώσει» οι σεισμικές έρευνες στην παραχώρηση «Άρτα - Πρέβεζα», λόγω αντιδράσεων από ομάδες οικολόγων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό.
Έτσι, εντός του Οκτωβρίου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου, ώστε το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσουν οι γεωτρητικές έρευνες στο μπλοκ.
Η μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο εντός του Ιουλίου. Ωστόσο, η κοινοπραξία πρόκειται να εκπονήσει και μία ακόμη πιο εξειδικευμένη μικρότερη μελέτη, η οποία θα αναλύει συγκεκριμένα τις επιπτώσεις από τυχόν διασπορά πετρελαιοκηλίδας λόγω ατυχήματος.
Η ανάλυση αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο φθινόπωρο, ώστε τον Οκτώβριο να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα συνολικά κείμενα.
Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ, αν η δομή «φιλοξενεί» όντως πετρέλαιο, τότε τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 120 - 140 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, τελεσίδικη απάντηση για την ύπαρξη κοιτάσματος θα δώσει η ερευνητική γεώτρηση.
Αν αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία, δηλαδή αν όντως εντοπίσει πετρέλαιο, θα ακολουθήσουν νέες γεωτρήσεις για την περιχαράκωση του κοιτάσματος, δηλαδή την εκτίμηση του συνολικού του μεγέθους.
Στην περίπτωση που η ποσότητα του κοιτάσματος είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, τότε θα ανοίξει η φάση των παραγωγικών γεωτρήσεων για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου.

Καθυστέρηση στην αξιοποίηση της παραχώρησης Άρτα – Πρέβεζα

Το γενικό περίγραμμα των ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων σε εγχώριες παραχωρήσεις έδωσε χθες (18/6) ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, στην εκδήλωση «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Όπως ανέφερε πάντως ο κ. Γρηγορίου, έχουν μπει στον «πάγο» οι σεισμικές έρευνες στην παραχώρηση «Άρτα - Πρέβεζα», τα οποία έχουν επίσης παραχωρηθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ο λόγος είναι εν μέρει οι αντιδράσεις μικρών ομάδων οικολόγων, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένοι δήμαρχοι δεν έχουν ακόμη υπογράψει τις άδειες για τη διεξαγωγή των σεισμικών μελετών σε εκτάσεις που ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους.
Έτσι, από το φθινόπωρο τα Ελληνικά Πετρέλαια θα έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες που προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Το στέλεχος της ΕΛΠΕ Upstream έκανε παράλληλα μία ανασκόπηση του ρόλου που έπαιξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην «είσοδο» μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, με τη σύμπραξη μαζί τους σε πολλά από τα μπλοκ που ερευνά.
Όπως υπογράμμισε, σε αρκετά από αυτά έχουν εντοπισθεί πολύ καλύτερες δομές από αυτήν στον Πατραϊκό.
«Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για να μπορέσουμε να πούμε πού ακριβώς, αλλά αυτός ο πλούτος μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας», κατέληξε.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης