Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η HSBC - Μειώνει τη σύσταση σε hold - Μόνο η Alpha Bank με σύσταση αγοράς

tags :
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η HSBC - Μειώνει τη σύσταση σε hold - Μόνο η Alpha Bank με σύσταση αγοράς
Όπως επισημαίνει η HSBC το σενάριο του "μπλε ουρανού" θα συνεπαγόταν περαιτέρω άνοδο 61% για τις τράπεζες από τα σημερινά επίπεδα
Σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, μειώνοντας όμως τη σύσταση σε hold (διακράτηση), εκτός της Alpha Bank, για την οποία διατηρείται η σύσταση της αγοράς (buy).
Ειδικότερα, στην τελευταία 58σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks - Icarus or Daedalus?" (ελληνικές τράπεζες: Ίκαρος ή Δαίδαλος) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η HSBC αυξάνει στα 2,47 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 1,93 ευρώ προηγουμένως, στα 0,94 ευρώ για τη Eurobank, από 0,80 ευρώ, στα 2,80 ευρώ για την Εθνική, από 2,29 ευρώ, και στα 3 ευρώ για την Πειραιώς, από 1,91 ευρώ προηγουμένως.
Όπως αναφέρει η HSBC οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου, με τις νέες τιμές στόχους να αντανακλούν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών τους, αλλά και την εξισορρόπηση των κινδύνων.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις

Όπως ο Δαίδαλος βρήκε τρόπο να ξεφύγει από τον λαβύρινθο του, έτσι και οι ελληνικές τράπεζες ξέφυγαν από τις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις του Ιανουαρίου.

Επίσης, τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών έχουν αντισταθμίσει τις πιέσεις κερδοφορίας, ενώ η κανονικοποίηση του ισολογισμού παραμένει σε καλό δρόμο.
Εντούτοις, παρά την άνοδο, η HSBC επισημαίνει ότι είναι καιρός να λάβουν οι επενδυτές μια πιο εποικοδομητική στάση.
Το βασικό σενάριο δείχνει ότι η ανοδική τάση των ελληνικών τραπεζών είναι τώρα περιορισμένη, ενώ εάν η χώρα εδραιώσει την πορεία της προς την κανονικότητα, υπάρχει ακόμα χώρος για να υποχωρήσουν ανησυχίες.
Σύμφωνα με την HSBC, οι προσεχείς εκλογές είναι θετική εξέλιξη για την αγορά, εξαιτίας 3 λόγων:
1) Καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις
2) Ταχύτερα. Η συντόμευση της προεκλογικής περιόδου περιορίζει την αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
3) Ισχυρότερα. Το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές αυξάνει την πιθανότητα αυτοδυναμίας της μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ενισχύοντας έτσι την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Το Momentum θα μπορούσε να συνεχίσει να ευνοεί τον κλάδο, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για την αύξηση των δανείων και τα επίπεδα δραστηριότητας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η HSBC το σενάριο του "μπλε ουρανού" θα συνεπαγόταν περαιτέρω άνοδο 61% για τις τράπεζες από τα σημερινά επίπεδα, και συγκεκριμένα 27% για την Eurobank, 53% για την Εθνική, 81% για την Alpha Bank και 96% για την Πειραιώς.

Τι θα σήμαινε για τις τράπεζες το σενάριο του "μπλε ουρανού"

Όπως επισημαίνει τα θεμέλια για μια περαιτέρω ουσιαστική επανεκτίμηση των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί.
Ενα ακόμη ουσιαστικό ράλι θα τις οδηγούσε... πολύ κοντά στον ήλιο (Ίκαρος).
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν και πάλι αρνητικές εκπλήξεις εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.
Η εξομάλυνση του ισοζυγίου δεν είναι εγγυημένη.

H HSBC εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επιτύχουν τη μείωση των NPEs, καθιστώντας τις συστημικές λύσεις λιγότερο ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία.
Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, όπως η ημέρα επενδυτών της Εθνικής Τράπεζας στις 16 Μαΐου 2019, η πώληση χαρτοφυλακίου NPL από την Πειραιώς στις 10 Ιουνίου 2019, είναι, κατά τη γνώμη της, ευνοϊκές.
Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs κατά δύο έτη που προηγήθηαν ανέρχονταν σε 8,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2019 υπάρχει στόχος για υπόλοιπο 16 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο 2019 και άλλα 11 δισ
για το 2020 και μετά.
Συνολικά και βάσει των ενημερωμένων σχεδίων NPEs των τραπεζών, η HSBC δηλώνει πιο συντηρητική στις εισροές στα NPEs, αλλά αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από μια πιο θετική στάση στις εκροές και τις πωλήσεις.

Τα επιχειρηματικά σχέδια αντισταθμίζουν τις πιέσεις κερδοφορίας

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν κάπως μικτά.
Το κόστος ήταν σαφώς καλύτερο από αυτό που αναμενόταν και οι τράπεζες που παρείχαν ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με τα σχέδια κόστους εξέπληξαν θετικά.
Οι προβλέψεις ήταν επίσης καλύτερες από το αναμενόμενο, αλλά οι υποκείμενες ροές NPE ήταν σχετικά ευθυγραμμισμένες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενημερώσεις για τα σχέδια που προηγήθηκαν ήταν πιο σημαντικές για τις εκτιμήσεις από ό, τι τα θετικά αποτελέσματα για το τρίμηνο.
Τα τέλη ήταν ένα "πονηρό σημείο" όπως επισημαίνει η HSBC, πολύ κάτω από τις προσδοκίες της για όλες τις τράπεζες μετά από ένα πολύ ισχυρό 2018.
Η πολύ σημαντική κορυφαία γραμμή ήταν μικτή, με την Εθνική και την Πειραιώς να εκπλήσσει θετικά, ενώ οι Alpha Bank και η Eurobank παρουσιάζουν χειρότερες τάσεις για τα έσοδα από τόκους, δεδομένου του χαμηλότερου υπολοίπου των δανείων και της πίεσης από τη μείωση του NPE.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει σε γενικές γραμμές ισορροπημένη και οι συνολικές εκτιμήσεις εσόδων είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Ο θετικός αντίκτυπος της ενσωμάτωσης των λεπτομερειών των νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς για τα βασικά έσοδα αντισταθμίζεται από μια πιο συντηρητική στάση έναντι άλλων εσόδων.
Όσον αφορά το κόστος, η HSBC δηλώνει πιο θετική, αντανακλώντας τους ενημερωμένους επιχειρηματικούς στόχους.
Αυτό οδήγησε στην αύξηση των εκτιμήσεων των συνδυασμένων λειτουργικών εσόδων κατά 4% για το 2020, 5% για το 2021 και 6% για το 2022.
Αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των προμηθειών.
Για το 2019, η κατώτατη γραμμή επηρεάζεται από τα εφάπαξ κέρδη από την ολοκληρωμένη (Πειραιώς)
ή την αναμενόμενη (Eurobank) πώληση των μονάδων εξυπηρέτησης NPL.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης