Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στην Κύπρο - Με 2 πλοία, Yavuz και Fatih, οι γεωτρήσεις - Προ των πυλών κυρώσεις - Άγκυρα: Μεροληπτεί η ΕΕ

tags :
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στην Κύπρο - Με 2 πλοία, Yavuz και Fatih, οι γεωτρήσεις - Προ των πυλών κυρώσεις - Άγκυρα: Μεροληπτεί η ΕΕ
Δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η απάντηση της ΕΕ
(upd6) Μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου -και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ- ζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να καταθέσουν χωρίς καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου» αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Συγκεκριμένα, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθούν σε δύο άξονες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία, ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα προτείνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν.
Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.
Την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στην ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, την ώρα που η προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή χτυπά "κόκκινο" καθώς όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι το Fatih προχώρησε ήδη σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διεμήνυσε ότι ετοιμάζεται να κάνει και δεύτερη ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στέλνει στην περιοχή και το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz.
Πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, δεν φαίνεται να... ακούει κανέναν, όπως αποδεικνύεται από νεότερες δηλώσεις του.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η επικοινωνία αυτή έγινε ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Fatih προχώρησε ήδη σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διεμήνυσε ότι ετοιμάζεται να κάνει και δεύτερη ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στέλνει στην περιοχή και το δεύτερο γεωτρύπανο Yavuz.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Donmez αφού επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Fatih (Πορθητής) έχει κάνει ήδη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και προχωρά σε δεύτερη στην περιοχή Finike 1 και υποστήριξε πως μεθαύριο Πέμπτη 20/6 θα αρχίσει την κάθοδο του στην ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Yavuz».

Συγκεκριμένα, ο Donmez υποστήριξε ότι το Yavuz θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που όπως ανέφερε, έχει δώσει εξουσιοδότηση η  «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
«Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου.
Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα.
Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες.
Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας.
Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή.
Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε.
Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε.
Φυσικά και έχουμε ελπίδες.
Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση.
Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», υποστήριξε ο Donmez.
Παράλληλα ο Donmez υποστήριξε ότι η Τουρκία θα υπερασπίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματα τους στους φυσικούς πόρους μέχρι τέλους.

«Λεκτική καταδίκη» της Τουρκίας από την ΕΕ

Σε μία ακόμη λεκτική καταδίκη της Τουρκίας αλλά χωρίς την ανακοίνωση για λήψη μέτρων περιορίστηκε η Ένωση, μετά το πέρας σήμερα 18/6 του Συμβολίου Γενικών Υποθέσεων.
Ο Επίτροπος Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, περιορίστηκε μόνο να χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτη» τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να αφήσει να εννοηθεί, ότι αυτή  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ενταξιακή προσπάθεια της Άγκυρας.

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Παράλληλα στην επίσημη ανακοίνωση καλείται η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, χωρίς, όμως, να γίνεται αναφορά στο ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και τι φύσεως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένες με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς υποστηρίζουν ότι ««Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.  

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες.
Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».
 

Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ μεροληπτεί υπέρ Ελλάδας - Κύπρου

Η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας στις προειδοποιήσεις για κυρώσεις.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας και με αυστηρή γλώσσα καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην πρώτη αντίδραση της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέρριψε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004.
«Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος.
Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.
Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ».
Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της».
Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.
«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία στο Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.
Οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν τη δημιουργία κοινής επιτροπής ενέργειας για τους φυσικούς πόρους του νησιού, την οποία απέρριψαν οι Ελληνες.
Μέχρι να βρεθεί η λύση στο νησί, η κοινή επιτροπή θα είναι ένα θετικό βήμα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές και θα διευκολύνει την ολοκληρωμένη λύση», επισημαίνει.
Παράλληλα η Αγκυρα, για μία ακόμη φορά, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία θα παραμείνει δεσμευμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Αγκυρα επιτίθεται στην ΕΕ γιατί επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ενωση.
«Παρά τη μεροληπτική στάση, η φιλική Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά βήματα για την ΕΕ.
Αντίθετα με αυτό που ισχυρίζονται, η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ», αναφέρει και καλεί την Ενωση να «εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με στρατηγικό όραμα».
Erdogan: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους «αδελφούς» μας στην Κύπρο

Καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλήσεις δεν φαίνεται ότι έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις σε εκδήλωση στη γειτονική χώρα, καθώς υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους «αδελφούς» της στην Κύπρο και προσέθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να συλλάβει το πλήρωμα του «Πορθητή».
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έγινε λίγη ώρα μετά την έκκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Την Κυριακή, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πει: «Έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο.
Τίποτα δεν θα καταφέρετε.
Τί συλλήψεις θα κάνετε;
Τί θα συλλάβετε;».
«Άλλωστε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο.
Είμαστε εκεί.
Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε.
Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε.    
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Η ΕΕ να κάνει πράξη τα λόγια κατά της Τουρκίας

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει πλέον από τα λόγια στις πράξεις μετέφερε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας  τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία η οποία έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.   
Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.  
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα μέσα που διαθέτει για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.    
Η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών στηρίχθηκε από τους εταίρους με την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να σταματήσει ενέργειες που εντείνουν την διένεξη

Να «αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου», καλεί το Βερολίνο την Τουρκία, με αποκλειστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ταυτίζεται με την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διευκρινίζει ότι επί της αρχής η γερμανική κυβέρνηση δεν λαμβάνει νομική θέση για διμερείς διαφορές οι οποίες αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών.
Αναλυτικά, η αποκλειστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής: «Για διμερείς διαφορές που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου».

Δορυφόρος εντόπισε τον Πορθητή ανοικτά της Πάφου

Δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το Τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου έχει στα χέρια της η Κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα να κινείται κοντά στην Πάφο, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα Barbaros.
Οι δορυφορικές εικόνες -που έχουν ληφθεί στις 16 Ιουνίου- δημοσιεύτηκαν στο Twitter από τον λογαριασμό Image Sat Intl, ο οποίος δίνει και συγκεκριμένες συντεταγμένες για το τουρκικό γεωτρύπανο (Latitude: 34.9065964 / Longitude: 31.508665833333332).
Η δορυφορική εικόνα που δείχνει τον Πορθητή ανοιχτά της Πάφου
Από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες προκύπτει ότι ο «Πορθητής» -μαζί με το Barbaros- πλησίασε στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.
Ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει εικόνες από τις ύποπτες κινήσεις του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας και τον περασμένο μήνα. Σε εκείνες τις φωτογραφίες ο «Πορθητής» εμφανιζόταν να βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από ανοιχτά της Κύπρου.
Οπως αναφέρει το SigmaLive, η Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, δίχως ωστόσο να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει ερευνητικό πλοίο και στο Καστελόριζο.
Xθες (17/6) οι Τούρκοι απάντησαν με ένα μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στα αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου για κυρώσεις από την ΕΕ στην Αγκυρα.

Προδρόμου (Κύπρος): Να υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Την θέση ότι η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
«Οι τουρκικές απειλές είναι συνεχόμενες.
Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ.
Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ.
Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης…
Όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιουνίου).
«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Νίκος Χριστοδουλίδης με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και του κ. Κατρούγκαλου προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις προηγούμενες πολύ ισχυρές τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (…)
Αυτή τη στιγμή μεθοδεύεται ανασχετική αντίδραση, το ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψιν τι συμβαίνει στην ΕΕ φάνηκε από προχθές από τη διακήρυξη της Βαλέτας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά.
Η Τουρκία έχει αυτοαπομονωθεί από τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, μόνη της έχει απομονωθεί.
Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου.
«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε αν διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της ΕΕ πλέον.
Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις.
Ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου.

Μήνυμα Pyatt προς Τουρκία: Σταματήστε τις προβοκατόρικες ενέργειες στην Κύπρο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες στην Κύπρο έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt.
Στο περιθώριο της παράδοσης των ελικοπτέρων Τύπου Kiowa και Chinook, τα οποία παραχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ελληνικό στρατό, στο Στεφανοβίκειο της Θεσσαλίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο.

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ πρέπει να στείλει στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμμετείχε την Δευτέρα (17/6) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.
Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες.
Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει, με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης, αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, τέλος, για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συναφώς, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, F. Mogherini, επαίνεσε σήμερα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν, σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η ΕΕ να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

Αποστολάκης: Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο - Ο ελληνικός στρατός είναι σε διαρκή ετοιμότητα

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας χθες (17/6) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με το σενάριο οι Τούρκοι να προκαλέσουν και σε ελληνικό έδαφος, όπως το Καστελόριζο, και να μην περιοριστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Αποστολάκης είπε ότι υπάρχει ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς ακόμα και για ένα τέτοιο σενάριο, προκειμένου η Τουρκία να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Επέμεινε ότι ο ελληνικός στρατός είναι σε διαρκή ετοιμότητα και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι δεν θα ήταν προς όφελος της Άγκυρας.

Το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας θα θέσει στο ΣΓΥ της ΕΕ η ΑΝΥΠΕΞ Σία Αναγνωστοπούλου

Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί σήμερα (18/6) η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.
Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Ιουνίου εξετάζοντας σχέδιο συμπερασμάτων. Επίσης, πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που παρουσίασε η ρουμανική Προεδρία μετά από σειρά τεχνικών και πολιτικών συζητήσεων στο Συμβούλιο.
Επιπροσθέτως, στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, το οποίο θα συζητηθεί στη βάση της δέσμης διεύρυνσης του 2019 που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαΐου.
 
Που αποσκοπούν οι Τούρκοι, τι τελικά ζητούν με τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
 
Το σχέδιο των Τούρκων και του προέδρου Rejep Tayip Erdogan έχει ξεδιπλωθεί εδώ και καιρό, θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο και εν συνεχεία να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου.
Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της με απώτερο στόχο να καταστεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα κοιτάσματα της Κύπρου.
Οι Τούρκοι αποκλείστηκαν από όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων και γεωτρήσεων.
Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα με μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Erdogan και οι Τούρκοι αξιωματούχοι με βάση πληροφορίες ήδη από τις αρχές του 2019 είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα επιδιώξουν την παρουσία τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι αναφορές ορισμένων εδώ στην Ελλάδα ότι όλη αυτή η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία εξυπηρετεί τον Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα με την ΝΔ είναι τουλάχιστον ανόητο καθώς εδώ και πολλούς μήνες η Τουρκία σχεδιάζει τις κινήσεις στο θαλάσσιο τερέν των στρατηγικών της συμφερόντων.
Ωστόσο η ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι ότι επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους Τούρκους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα κατανοήσει την παρουσία της Τουρκίας στις γεωτρήσεις.
Οι Τούρκοι αισθάνονται αποκλεισμένοι και αντί να έχουν διαμορφώσει μια πολιτική φιλική προς τις όμορες χώρες προκαλούν.
Η στάση των Τούρκων θα φέρει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου 2019.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν από την ΕΕ που θα καταδικάζει την προκλητικότητα των Τούρκων και ταυτόχρονα θα προϊδεάζει για μέτρα τα οποία μπορεί να εξαγγελθούν αλλά να τελούν υπό αιρέσεις για να εφαρμοστούν.
Η Τουρκία ήδη από τα τέλη του 2018 και ειδικά αρχές 2019 σχεδιάζει τα βήματα της στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Κατακτητής) φέρεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Επίσης δεύτερο γεωτρύπανο το Γιαβούζ που κατευθυνόταν προς την Μαύρη θάλασσα πήρε εντολές να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.
Οι Τούρκοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τις προκλητικές τους δηλώσεις και η στρατηγική αυτή είναι απόρροια ενός σχεδίου τεχνικής έντασης… ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις και εκεί να μετρήσουν τις διεθνείς αντιδράσεις.  
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο και όπως όλα δείχνουν όχι δεν είναι έτοιμη.
Ο Erdogan μπορεί να δηλώνει ότι το προσωπικό του Fatih θα διασφαλιστεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ακόμα και σήμερα Δευτέρα 17/6 υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να συλλάβουν κανέναν και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ενέργειες της στην ΑΟΖ της) αλλά στην πράξη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο.
Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί ότι προσπαθεί να αποτρέψει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, γνώριζαν οι αμερικανοί τα τουρκικά σχέδια για ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος παρά τα ιστορικά προβλήματα με την Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την στάση των Ευρωπαίων αλλά μειονεκτική ως προς τα σχέδια των Τούρκων.
Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή εάν δεν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ρόλο σε κάποιες γεωτρήσεις.
Προσπαθούν οι τούρκοι με «ανατολίτικες μαγκιές» να επιβληθούν σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης