Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Wall Street παρανοεί… θεωρεί θετικά νέα ακόμη και τις αρνητικές ειδήσεις

tags :
Morgan Stanley: Η Wall Street παρανοεί… θεωρεί θετικά νέα ακόμη και τις αρνητικές ειδήσεις
Τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καλή είδηση και να κάνει την Morgan Stanley πιο θετική;  Απλά... τα καλύτερα δεδομένα
Την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική οικονομία παρήγαγε σημαντικά λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι αγορές ανέμεναν.
Έτσι, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,1%, καταγράφοντας το καλύτερο τετραήμερο κατά τη διάρκεια του έτους, και επιβεβαιώνοντας ότι «το κακό είναι τώρα καλό» και ότι τα χειρότερα οικονομικά στοιχεία καθιστούν πιθανότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια.
Αυτό διαπιστώνει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ομολόγων αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 86 μονάδες βάσης τους επόμενους 12 μήνες.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι διαφωνεί έντονα με αυτή τη λογική.
Η προσδοκία ότι η χαλάρωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αντισταθμίσει τα ασθενέστερα δεδομένα έρχεται σε αντίθεση τόσο με ένα ευρύ φάσμα ιστορικών δεδομένων όσο και με τη βασική νομισματική θεωρία.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι αγορές έχουν αντιμετωπίσει ένα πλαίσιο αποδυνάμωσης των οικονομικών στοιχείων και λιγότερες ή ευκολότερες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε αρκετές περιπτώσεις.
Δεν είναι τυχαίο.
Οι κεντρικές τράπεζες συνήθως μειώνουν τα επιτόκια όταν αποδυναμώνονται τα οικονομικά δεδομένα, επιχειρώντας να παράσχουν αντιστάθμιση.
Επομένως, το ερώτημα πόσο συχνά είναι "ο κακός είναι καλός".
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον καθορισμό των περιόδων κατά τις οποίες η χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών αντιμετώπισε τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα.
Για λόγους απλούστευσης, η Morgan Stanley εστιάζει σε περιπτώσεις όπου η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια σε κάποιο σημείο τους προηγούμενους τρεις μήνες και το ποσοστό ανεργίας είτε ήταν στάσιμο είτε επιδεινώθηκε.
Στις ΗΠΑ, αυτές οι περίοδοι "κακών δεδομένων αλλά ευκολότερων πολιτικών" οδήγησαν τον S&P 500 μετά το μέσο όρο να αποδίδει μόνο το 38% του χρόνου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εμπειρία ήταν παρόμοια, καθώς ο δείκτης FTSE 100 υποαπέδωσε το 58% του χρόνου.
Αυτό δεν είναι ένα πολύ καλό ιστορικό για το επιχείρημα "το κακό είναι καλό".
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτον, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με υστέρηση, ίσως και 12 μήνες ή και περισσότερο.
Εάν συμβαίνει αυτό, η μείωση των επιτοκίων σήμερα ενδέχεται να μην έχει αντίκτυπο στα οικονομικά στοιχεία μέχρι τα μέσα του 2020.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η αύξηση της Fed τον Δεκέμβριο (πριν από επτά μήνες) μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσω του συστήματος.
Δεύτερον, τα ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη, προκαλώντας περαιτέρω πτώση, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί.
Τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καλή είδηση και να κάνει την Morgan Stanley πιο θετική;
Απλά... τα καλύτερα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης