Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Ελάχιστος χρόνος απομένει για να σωθεί η διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

tags :
Rouhani (Ιράν): Ελάχιστος χρόνος απομένει για να σωθεί η διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Σε 10 ημέρες το Ιράν θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματος του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού
Προειδοποίηση προς την ΕΕ ότι πλέον απομένει ελάχιστος χρόνος για να διασωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το νέο πρέσβη της Γαλλίας ο Rouhani, τονίζοντας ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ευρύτερης περιοχής ούτε του κόσμου.
Σημειώνεται πως το Ιράν   ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU).
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να υποδαυλίσει την υπάρχουσα ένταση με τις ΗΠΑ.
«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών
Υπάρχει ακόμη χρόνος... αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις.
Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης