Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας δεν φεύγει την 8η Ιουλίου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει – Τι έχασε, τι κέρδισε στην 4ετή κυβερνητική θητεία

tags :
Ο Τσίπρας δεν φεύγει την 8η Ιουλίου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει – Τι έχασε, τι κέρδισε στην 4ετή κυβερνητική θητεία
Η διαφορά της ήττας της 7ης Ιουλίου κρίνει την επόμενη ημέρα
Μπορεί από τη ΝΔ να υποστηρίζουν πως οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι μια ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση, ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι τις εβδομάδες που ακολουθούν θα πρέπει να δοθεί μάχη για να πειστεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης – ψηφοφόρος υπέρ της πολιτικής πρότασης του Κ. Μητσοτάκη, ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα έχουν «τελειώσει».
Η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα και θα καταφέρει να φτάσει – έστω και οριακά - στην αυτοδυναμία.
Όλα συνηγορούν στο ότι η ΝΔ θα κερδίσει άνετα και ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι που θα «κλειδώσει» τελικά η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί και ο απολογισμός της 4ετούς κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Εάν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών μια ακόμα ήττα με διαφορά της τάξης του 10% ή και παραπάνω, είναι λογικό να υπάρξει εσωστρέφεια και προβληματισμός για το τι πήγε λάθος ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητηθούν και πολλές από τις επιλογές και τη στρατηγική του κ.Τσίπρα.
Από το ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαμηνύουν ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του κ.Τσίπρα ως προς την ηγετική του θέση στο κόμμα.
Το είπε άλλωστε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου την περασμένη εβδομάδα, όταν και είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που εμπνέει και συσπειρώνει τον προοδευτικό χώρο.
Εφόσον, η κάλπη επιβεβαιώσει αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε είναι προφανές πως η μεγαλύτερη «πολιτική ήττα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα είναι ότι τελικά δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι όντως διαθέτει μια διαφορετική, μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, ότι πράγματι εκφράζει κάτι πολιτικά διαφορετικό, ότι εν τέλει αποτελεί το πολιτικά νέο απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα με όλες τις παθογένειες του.
Και αυτό είναι απογοητευτικό τόσο για τον ίδιο όσο και για το ίδιο του το κόμμα.
Άλλωστε η επικράτηση της ΝΔ θα είναι κυρίως ψήφος αποδοκιμασίας στον ΣΥΡΙΖΑ του κ.Τσίπρα παρά ψήφος επιδοκιμασίας στη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη.
Ο κ.Τσίπρας δεν κατάφερε να γλιτώσει από το μνημόνιο, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κατάφερε όμως να διαφυλάξει κάτι που δεν είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
Δηλαδή να εδραιωθεί ως ο ισχυρός πόλος απέναντι στη ΝΔ και να γίνει ο βασικός πολιτικός εκφραστής των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τις δυνάμεις του και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Δυνάμεις που τον καθιστούν πολιτικά κυρίαρχο στον χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά.
Και αυτό αναμφίβολα είναι ένα σημαντικό πολιτικό κέρδος, μια και διατηρεί τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστική θέση στο πολιτικό τοπίο.
Ωστόσο, για να καταφέρει να ξαναγίνει κυρίαρχος ο κ.Τσίπρας θα πρέπει την επομένη των εκλογών, να δρομολογήσει και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πως πρέπει να υπάρξει ένα διάδοχο πολιτικό σχήμα, το οποίο θα αντιστοιχεί στις εξελίξεις των τελευταίων 4 ετών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά δεδομένα και από κόμμα του 4% να γίνει κόμμα του 25%.
Και μπορεί ο κ.Τσίπρας να μην κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει όμως ότι για να διατηρήσει το πολιτικό κέρδος της τετραετούς θητείας του, θα πρέπει να αλλάξει το  κόμμα του, το πολιτικό του στίγμα, την «ταυτότητα» του και τον πολιτικό του λόγο.
Η 8η Ιουλίου θα πρέπει να είναι η αφετηρία της πολιτικής αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης