Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έξι τραπεζικές ειδήσεις... στον ορίζοντα – Πειραιώς με tier 2 στο 8,75%, Εθνική Ασφαλιστική, deal Eurobank, APS

Έξι τραπεζικές ειδήσεις... στον ορίζοντα – Πειραιώς με tier 2 στο 8,75%, Εθνική Ασφαλιστική, deal Eurobank, APS
Τα γεγονότα αυτά θα ξεκινήσουν από την τρέχουσα εβδομάδα, θα ακολουθήσουν Ιούλιο με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Έξι άκρως ενδιαφέρουσες τραπεζικές ειδήσεις αναμένονται προσεχώς που θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον για τον κλάδο.
Τα γεγονότα αυτά θα ξεκινήσουν από την τρέχουσα εβδομάδα, θα ακολουθήσουν Ιούλιο με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ποιες οι επικείμενες τραπεζικές ειδήσεις

Έως 19 Ιουνίου το ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς 350 εκατ στο 8,75% με 9,25%

Έως τις 19 Ιουνίου η τράπεζα Πειραιώς θα έχει συγκεντρώσει 350 εκατ ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο 8,75% με 9,25%.
Η διαδικασία μέσω της Goldman Sachs και της UBS έχει ξεκινήσει και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 250 εκατ ευρώ με το επιτόκιο μάλλον να κινείται προς το 9% με 9,25% και με μικρότερες πιθανότητες στο 8,75%.
Η έκδοση θα είναι πιστοληπτικής διαβάθμισης CCC που δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό επιτόκια περίπου στο 9%.
Πρακτικά η Πειραιώς με τα 350 εκατ θα πληρώνει τόκους ετησίως 31 εκατ ευρώ που μαζί με το επιτόκιο των Cocos 160 κατ συνολικά για δύο ομολογιακούς τίτλους θα πληρώνει 190 εκατ ευρώ ετησίως σε τόκους».
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή στο ομολογιακό tier 2 θα συμμετάσχει με κάποια μορφή και η Intrum που πλειοδότησε στην διαχείριση των NPEs 27 δισεκ. ευρώ.
Ορισμένες πηγές θεωρούν πιθανό σενάριο να συμμετάσχει και ο Paulson με 35 εκατ στην ομολογιακή έκδοση.

Μέσα Ιουλίου ξεκινάει η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ποσοστό 80%

Το καναδικό Fairfax και η ολλανδική NN σχεδιάζουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική η πώληση της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές προς τα μέσα Ιουλίου 2019 ώστε η διοίκηση της Εθνικής να εκμεταλλευτεί το ανοδικό momentum.
Ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική υπάρχουν και φαίνεται ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες είναι περισσότεροι σε σχέση με τους διαγωνισμούς που σημειώθηκαν στο παρελθόν και ναυάγησαν.
Ο στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική να ξεκινήσει Ιούλιο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τέλη του 2019.
Θα θεωρηθεί μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης του Fairfax στην Ελλάδα το οποίο ήδη μετράει υπεραξίες λόγω Grivalia, Eurolife και κρατικών ομολόγων και εσχάτως και Eurobank.
Το Fairfax για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο του που είναι να καταστεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ελλάδα θα πρέπει
1)Να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να αποκτήσει το 20% που ελέγχει η Eurobank στην Eurolife.
2)Θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στον κλάδο των ασφαλειών και ειδικά της ζωής.
3)Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί και το Fairfax δείξει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική το επόμενο βήμα είναι ποιος θα επενδύσει τα 650 με 700 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική.

Τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου ο πλειοδότης στην Eurobank

Τρεις είναι οι επενδυτές που πέρασαν στην δεύτερη φάση - short list - της Eurobank για την υποβολή προσφορών για τα NPEs έως 26 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank ουσιαστικά διαθέτει για διαχείριση σχεδόν 26 δισεκ. και ποντάρει ότι θα λάβει περίπου 530-600 εκατ ευρώ.
Στον δεύτερο γύρο ή στην short list πέρασαν 3 υποψήφιοι
Fortress
Pimco
Elliot – Bain.
Ως προς τα NPEs να σημειωθεί ότι η Eurobank
-πουλάει 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια ή πρόγραμμα Pillar
-Τιτλοποιεί 7,24 δισεκ. προβληματικά δάνεια πάσης φύσεως
-Πουλάει την FPS την εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Συνολικά μαζί με τα NPEs που ήδη διαθέτει η Eurobank ο πλειοδότης θα αναλάβει να διαχειριστεί έως 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Επίσης και με βάση εκτιμήσεις για το Pillar η Eurobank θα μπορούσε να λάβει 100 εκατ ευρώ.
Για το Cairo με αξία 260 εκατ για το mezzanine bond 1 δισεκ. ευρώ περίπου ο επενδυτής θα πληρώσει 50-55 εκατ ευρώ
Για την FPS την εταιρία διαχείρισης θα μπορούσε να λάβει 350 με 380 εκατ ευρώ.
Συνολικό άθροισμα 100 εκατ + 50 με 55 εκατ + 350 με 380 εκατ = 530 με 600 εκατ ευρώ.
Άρα η Eurobank προσδοκάει ότι θα λάβει περίπου 480 με 500 εκατ ευρώ από το deal με τα NPEs.

Τέλη Αυγούστου ή μέσα Σεπτεμβρίου 2019 η έγκριση της DGComp για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια

Τέλη Αυγούστου ή μέσα Σεπτεμβρίου 2019 αναμένεται να δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp για το APS ή Ιταλικό μοντέλο που αφορά παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος στις τράπεζες.
Με βάση ενδείξεις η διάρκεια των εγγυήσεων θα είναι έως 7 χρόνια και το επιτόκιο θα είναι κλιμακούμενο σε 3 στάδια με μέσο σταθμό το 2,85%.

Τον Σεπτέμβριο 2019 το tier 2 της Εθνικής 350 με 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 7%

Η Εθνική σχεδιάζει να εκδώσει από 350 έως 500 εκατ ομολογιακό tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια με στόχο επιτόκια στο 7% από Σεπτέμβριο καθώς η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία θα ανοίξει ένα παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών για κάποιους μήνες.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πριν λίγους μήνες προσφέρονταν επιτόκια στο 13% ή 14% οπότε υπάρχει τάση βελτίωσης συνολικά.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να δανείζονται σε κεφάλαιο tier 2 με επιτόκια κάτω από 5% αλλά το τραπεζικό ρίσκο ακόμη είναι υψηλότερο του κρατικού ρίσκου λόγω των προβλημάτων με τα NPEs και των φτωχών κεφαλαίων αλλά και της χαμηλής κερδοφορίας.

Έως τέλη 2019 θα τροποποιηθεί ο νόμος για το ΛΕΠΕΤΕ που επιβαρύνει την Εθνική 50 με 55 εκατ

Έως τέλη του 2019 αναμένεται να τροποποιηθεί ο νόμος για το ΛΕΠΕΤΕ καθώς το ελληνικό δημόσιο στην κυριολεξία παρατυπώντας εν μέσω προεκλογικής περιόδου παραβίασε την συμφωνία με την διοίκηση της Εθνικής και ψήφισε νόμο άκρως αντισυνταγματικό και επιβλαβή για τα συμφέροντα της τράπεζας.
Ο νέος νόμος επιβαρύνει ετησίως με 50 – 55 εκατ την Εθνική τράπεζα.
Έως τέλη του 2019 θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες τροποποίησης του απαράδεκτου προεκλογικού νόμου που επιτρέπει επικουρικές από 450 έως 900 ευρώ στους συνταξιούχους της Εθνικής τράπεζας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης