Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία

Reuters: Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία
Η Ελλάδα είναι στενός σύμμαχος με την κυβέρνηση στη Λευκωσία και έχει επίσης τις δικές της πολυετείς διαμάχες με τη γειτονική Τουρκία, αναφέρει το Reuters
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα ζητήσουν από τους εταίρους τους στην ΕΕ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και με την επιβολή κυρώσεων, εάν επιβεβαιωθεί ότι η Άγκυρα ξεκίνησε γεώτρηση φυσικού αερίου δυτικά της Κύπρου, γράφει το Reuters με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Η ανακάλυψη κερδοφόρων ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο έχει καταλήξει σε πιο έντονες εστίες μακρόχρονης έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.
Ένα τουρκικό πλοίο έχει αγκυροβολήσει δυτικά της Κύπρου από τον Μάιο.
Η Κύπρος και η Ελλάδα υποστηρίζουν ότι το σκάφος διασχίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου - περιοχή την οποία η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει για εμπορική εκμετάλλευση.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η περιοχή βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της.
«Έχουμε συμφωνήσει .. να προετοιμάσουμε το έδαφος την ερχόμενη εβδομάδα ώστε η σύνοδος κορυφής (Ευρωπαϊκή Ένωση) να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ακόμη και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν επαληθευθεί ότι υπήρξε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, αναφέρει το Reuters.
Η Ελλάδα είναι στενός σύμμαχος με την κυβέρνηση στη Λευκωσία και έχει επίσης τις δικές της πολυετείς διαμάχες με τη γειτονική Τουρκία σε θέματα που σχετίζονται με τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο και τα ορυκτά δικαιώματα στην ίδια περιοχή.
Η Κύπρος για πρώτη φορά ανακάλυψε υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου το 2011, γεγονός που οδήγησε και σε άλλες ανακαλύψεις.
Η Τουρκία αναφέρει ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το εθνοτικά διχοτομημένο νησί ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους.
Ανακήρυξαν το δικό τους «ανεξάρτητο κράτος» το 1983, αλλά ήταν ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1960.
Το νησί της ανατολικής Μεσογείου διχοτομήθηκε με μια τουρκική εισβολή το 1974 που προκλήθηκε από ένα σύντομο πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα, σημειώνει το Reuters.
Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκονται σε τέλμα από το 1963, οπότε και μια συμφωνία κατανομής της διοίκησης του νησιού κατέρρευσε εν μέσω βίας.
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης