Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Στόχος μας μια στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα

Κουμουτσάκος: Στόχος μας μια στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα
"Όσο η Τουρκία διατηρεί αυτή τη συμπεριφορά θα απαντάμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο", τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«Στόχος μας είναι μια στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων με ρεαλισμό και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στην Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, Γ. Κουμουτσάκος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Στο άρθρο του, με τίτλο «Διπλωματία ανοιχτών οριζόντων», ο κ. Κουμουτσάκος τάσσεται  υπέρ μίας «στιβαρής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ανοιχτών οριζόντων», «που αξιοποιεί την οικονομική διπλωματία συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας με ενεργή και παρεμβατική δημόσια διπλωματία.
Επιτυγχάνοντας χειροπιαστά οφέλη.
Υπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα και κατά συνέπεια τον ελληνικό λαό».
Μάλιστα, σημειώνει ότι η πολιτική αυτή μπορεί να στηρίζεται στους εξής πέντε πυλώνες: Προστασία του εθνικού συμφέροντος, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, μη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών, ισχυρή εθνική άμυνα.
Ακόμη, ο ίδιος υπογραμμίζει πως θεωρεί τον αμοιβαίο σεβασμό, την αμοιβαία κατανόηση και τα αμοιβαία οφέλη ως τις τρεις, «θεμελιώδους σημασίας», αμοιβαιότητες για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ «καθοριστικός παράγοντας για την γεωπολιτική ισχύ της χώρας και την αποτελεσματική άσκηση εξωτερικής πολιτικής συνιστά η εθνική ενότητα».
Περαιτέρω, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι μια κυβέρνηση ΝΔ «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αλβανία, σημειώνοντας πως «απαιτούμε από τα Τίρανα πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονοτητας».
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι  η ΝΔ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της 'Αγκυρας για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και στηρίζει τον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής.
Όπως σημειώνει «όσο η Τουρκία διατηρεί αυτή τη συμπεριφορά θα απαντάμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο.
Προληπτικά και κατασταλτικά.
Διπλωματικά και επιχειρησιακά».
Συμπληρώνει πως «επιδιώκουμε διάλογο ουσιαστικό και στέρεα εδραιωμένο στο διεθνές δίκαιο», έχοντας καταστήσει σαφές ότι «εκβιαστικός διάλογος σε περιβάλλον παραβατικών ενεργειών, προκλήσεων και έντασης δεν μπορεί να υπάρξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης